SAMO ALERGIJA, NE BAŠ: Sedam uzroka kašlja, za neke vjerojatno niste ni čuli

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Alergija? Prehlada? Žgaravica? Bez obzira na uzrok, kašljanje je obrambeni mehanizam tijela kojim pokušava očistiti dišne putove, objašnjava dr. Jonathan Parson, profesor na medicinskom fakultetu u Ohioju Iako je ponekad jasno odrediti kašalj prema zvuku, dr. Jonathan Parson donosi sedam tipova kašlja.

Nasalni drip

Može biti suh ili mokar. Izaziva ga sluz koja klizi iz nosne šupljine niz grlo, podražava vrškove živaca i potiče kašalj.

Ostali simptomi Kašalj je najgori noću, i škaklja vas stražnji dio grla. Ako je u pitanju alergija, mogu svrbjeti i oči i kihati.

Dijagnoza i recept Najčešći uzrok su prehlade i alergije. Ako sumnjate na alergiju pokušajte s tabletama, a ako se stanje ne poboljša za tjedan, dva obratite se liječniku. Ako su to “zadnji trzaji” prehlade, očistite dišne puteve inhaliranjem ili fiziološkom otopinom. Ako kašalj ostaje dulje od tjedan dana, posjetite liječnika kako bi isključio mogućnost upale sinusa.

ČITAJ JOŠ:  Dizanje tegova može smanjiti rizik od prerane smrti za 46 posto

Astma

Zvuči kao Suhi kašalj koji završava piskutanjem ili zveckanjem. Astmatičari imaju upaljene dišne puteve što otežava disanje te izaziva šuštanje i kašljanje.

Ostali simptomi Kašalj je gori noću, tijekom vježbanja. Osjeća se zatezanje u prsima, diše se plitko te osoba često umorna.

Dijagnoza i recept Kako bi dijagnosticirao astmu, liječnik će vas vjerojatno poslati na spirometriju. Liječi se dvama tipovima lijekova – bronhodilatatorima koji trenutno olakšavaju disanje te lijekovima koji se piju svaki dan kako biste držali astmu pod kontrolom

GERB

Zvuči kao Suh, grčevit kašalj. Gastroezofagealna refluksna bolest izaziva dizanje kiseline iz želuca u jednjak. Zato je GERB drugi najčešći uzrok kroničnog kašlja

Ostali simptomi Kašalj je teži dok ležite ili jedete. Klasični simptom je kašalj koji počinje onoga trena kad legnete. Oko 75 posto oboljelih od GERB-a uopće nema simptoma osim kašlja, no javljaju se i žgaravica te promuklost.

Dijagnoza i recept Testiranje uključe rendgen gornjeg dijela probavnog sustava i/ili endoskopiju, odnosno snimanje jednjaka kamerom u maloj cijevi- Liječi se antacidima.

ČITAJ JOŠ:  "Proteza za mozak" poboljšava pamćenje

KOPB

Zvuči kao Kronični, hripljav kašalj koji proizvodi mnogo sekreta, osobito ujutro. Kronična opstruktivna plućna bolest uključuje i kronični bronhitis i emfizem. Najčešći uzrok je pušenje.

Ostali simptomi Kašalj slabi tijekom dana. Lako se zadišete, osobito prilikom napora. Šuštanje, umor i stiskanje u prsima.

Dijagnoza i recept Liječnik će vjerojatno provjeriti funkciju pluća spirometrijom ili nekim drugim testom te naručiti rendgen. Liječi se bronhodilatatorima i inhaliranjem, steroida. No najvažnije prestati pušiti. U ekstremnim slučajevima potreban je i kisik.

Kašljanje zbog lijekova

Zvuči kao Suh kašalj. ACE inhibitori koji se propisuju za krvni tlak izazivaju kašalj kod 20 posto pacijenata.

Ostali simptomi Kašljanje počinje nekoliko tjedana nakon što počne terapija.

Dijagnoza i recept Razgovarajte s liječnikom. Ako je kašalj blag može vam propisati neke druge ACE inhibitore. No ako je težak, najbolje je da posve promijenite terapiju i počnete uzimati drugi tip lijekova za tlak, npr ARB lijekove.

ČITAJ JOŠ:  Tipovi “prijateljica” koje trebate izbjegavati!

Gripa

Zvuči kao U početku suh kašalj koji nakon nekoliko dana postaje vlažan sa žutim, zelenim ili crvenkastim sekretom,

Ostali simptomiGroznica, temperatura, teško disanje, bol prilikom dubokog disanja ili kašljanja

Dijagnoza i receptLiječniku je najčešće dovoljno samo poslušati pluća stetoskopom, no možda naruči krvne pretrage kako bi isključio bakterijske infekcije. Ako je virusna, znate i sami, najbolji lijek je odmor, topli napici i lijekovi protiv kašlja.

Hripavac

Zvuči kaoTežak, hripljav kašalj koji završava hripljanjem kada udišete. Iako je bolest praktički istrijebljena 1940-ih kada su počela cijepljenja, zadnjih nekoliko godina, zbog roditelja koji odbijaju cijepiti djeci doživljava veliki povratak.

Ostali simptomiIspočetka sliči prehladi – curenje iz nosa, suzenje, temperatura i kašalj. Nakon tjedan dana javlja se hripljanje i kašljanje toliko snažno da možete i povraćati.

Dijagnoza i recept Krvne pretrage i rendgen. Liječi se antibioticima.

072INFO TV