Samo BiH: Postao grad, ali i dalje nema autobusku stanicu

KONJIC STANICA AUTOBUS 696x430 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Konjicu je Vlada Federacije BiH prošle godine odobrila inicijatvu za dobijanje statusa grada, prvenstveno zbog bogatog kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa. Kao takav, Konjic bi trebao da ima sve što jedan grad, pa čak i općine imaju. Ipak, ovo mjesto prati višegodišnji problem, neriješenog pitanje autobuske stanice.

Putnici u Konjicu autobus čekaju na otvorenom i to na sporednom stajalištu, a karte već godinama kupuju na lokalnoj trafici. Najteže je zimi kada autobusi kasne, pada snijeg a nemate gdje se skloniti i sačekati, priča nam Omar Japura, student prve godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu, koji u ovom periodu najviše putuje zbog zakazanih ispitnih rokova.

  • Sada je taj period kada snijeg stalno pada, pa zbog toga autobusi uvijek kasne. Nema nigdje da se sjedne, nikakvih klupa ili da se sklonite od vremenskih neprilika. Tako da zimi je najteže. Autobusi kad kasne po 10 minuta, to nije strašno, ali se zbog snijega nekada znaju ne pojaviti ni po sat, dva. Pozovemo autobusku stanicu nekad se znaju javiti, nekada ne, ističe Omar.
ČITAJ JOŠ:  Dodik poručio: Ko priča o secesiji, to je budalaština

Japura kaže da je mlad pa može podnijeti da stoji sat vremena i više ako je potrebno, dok onim starijim mještanima, koji također koriste usluge javnog prevoza, to predstavlja veliki problem. Mještani ističu i kako trenutno stajalište koje se koristi često bude pretrpano automobilima koji se parkiraju da kupe nešto u obližnjim prodavnicama, pa autobusi često nemaju gdje stati.

  • Ja godinama tu čekam na autobuskoj stanici, kiša pada, snijeg pada, vjetar duva i nigdje se nema skloniti na otvorenom ste stalno. Ovo je sramota za bilo koji grad.
  • Ovo je bruka i sramota, niti javnog toaleta, niti stanice ni bilo čega, vidite i sami, nemam ja tu šta više reći. Ako ništa, autobusima je prije bilo je lakše dok se nisu otvorile ove brojne radnje, jer svako tu može ući samo autobus ne može.
  • Nema smisla ovakvo stanje, posebno jer mala djeca ovdje borave i čekaju autobus, još je ovdje prometnica M17, oni prelaze, igraju se i sve to jer nemaju pravu lokaciju gdje da čekaju autobus. Na kiosku se karte uzimaju, nema nikakvog reda – kažu građani.
ČITAJ JOŠ:  Na plantaži marihuane stabljike izrasle skoro dva metra, vlasnik je uhapšen

Pomoćnik načelnika za prostorno uređenje, građenje i obnovu u Konjicu Esad Omerović kaže da trenutna vlast u Konjicu predano radi na iznalaženju rješenja.

  • U planu je da u budućnosti pristupimo izgradnji savremene autobuske stanice. Trenutno pitanje same lokacije je faktički u jednoj fazi razmatranja. Želimo lokacijski postaviti stanicu na mjesto koje bi bilo pogodno i za istupiti sa priključka sa autoputa i da bude sugrađanima povoljno da mogu pješke doći do nje, a i da ima priključak na M17, navodi Omerović.
ČITAJ JOŠ:  "Sve uložio u njih i otišlo oboje. Radio dvije smjene i platio ceh" (VIDEO)

Omerović istu funkciju obnaša već 20 godina, a dosadašnju lijenost lokalne vlasti da riješi ovaj problem pravda činjenicom da je teško bilo iznaći lokaciju površinski dovoljno veliku za takve infrastrukturne projekte, jer kako tvrdi, Konjic ima samo dva posto površine koja je gradsko građevinsko zemljište.

Obećanje je da će se vlast ovom problematikom baviti još u ovoj godini, koja će dati odgovor na to ali i na pitanje koliko se vlast u ovom gradu vodi potrebama građana.

GODISNJICA
MARKETING