Samo jedan anesteziolog u BiH pristao pričati o spornim respiratorima: Šta će nam to?

9076e7cf acad 4616 9f93 d9c33994b805respiratori

Nakon što je samo dan prije početka suđenja u slučaju Respiratori, protiv Novalića i ostalih, koje je počelo danas (i u trenutku pisanja ovog teksta traje još uvijek) Federalna uprava civilne zaštite objavila da su respiratori koju su nabavljeni preko firme Fikreta Hodžića “Srebrena malina” funkcionalni i instalirani, mediji su tražili informaciju više.

Kako je izjavila glasnogovornica FUCZ Majda Kovač, “proces verifikacije i servisiranja završen za 95 respiratora, od ukupno 100 koliko ih je Federalna uprava civilne zaštite nabavila iz Kine posredstvom uvoznika preduzeća Srebrena malina, ostalo ih je još pet da se servisiraju, a ostali su pušteni u rad”.

U zdravstvenim ustanovama pokušano je provjeriti tačnost ovih podataka, no zvaničnog odgovora nema. U institucijama uglavnom tišina.

Za N1 je pristao govoriti, otvoreno, samo jedan anesteziolog.
! / Uvodne riječi odbrane Solaka: Zbog ovoga niko neće da se uključi u nabavku vakcina

Riječ je o pročelniku Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prim. mr. sci. Zoranu Karloviću. On se pismeno obratio FUCZ, na njihovu planiranu ponudu dostave respiratora Srebrena malina.

“Nama nisu potrebni ti respiratori takve kvalitete i nama ne trebaju. Mi imamo respiratore, mi smo ustanova koja pruža medicinske usluge koje su vrlo zahtjevne i nama ti respiratori sa takvim značajkama nisu potrebni. Mi cijelo vrijeme imamo nabave, imamo nove respiratore, vraćam se iz Sarajeva sa jedne komisije gdje smo pripremali dokumentaciju za UNDP kojim ćemo za cijelu Bosnu i Hercegovinu nabaviti dosta medicinske opreme, među njima je i dokumentacija za tender za same respiratore.”

“Afera nije toliko bila u nabavi respiratora, koliko je afera bila u načinu zato što se struka nije pitala. Ta je procedura pogrešna. Novac koji je dat za to u taj dio neću da ulazim, niti znam. Ja samo govorim svoje medicinski dio, iza toga svojeg medicinskog dijela stojim.
… / Uvodne riječi odbrane premijera Novalića: Sve je provedeno po zakonu

Respiratori ti možda mogu poslužiti domovima zdravlja, nečemu gdje je transport i nešto, ali za našu ustanovu nisu. Ja kao liječnik, sa medicinske strane, nama ti respiratori za sada nisu potrebni. Najbolje da obiđete kuće i da vidite u kojim se taj respirator koristi, od UKC Tuzle, Mostara, bilo gdje otiđite, njihove intenzivne njege pogledajte, pa vidite gdje su u uporabi, koliko je bolesnika bilo u uporabi. 100 respiratora nije mala količina, pa vidite gdje su u uporabi”, odgovorio je.

Podsjetimo, u slučaju nabavke kineskih respiratora ACM812A koji je prerastao u aferu od aprila 2020. sada predstoji suđenje. Optužnicu je potvrdio Sud BiH u januaru ove godine, protiv federalnog premijera Fadila Novalića i ostalih “za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu uticajem, pranja novca i krivotvorenja isprava”.

Optužnicom se osim Novalića terete Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, pravno lice “F.H. Srebrena malina” Srebrenica i direktor firme Fikret Hodžić te Jelka Milićević, zamjenica premijera Federacije i federalna ministarka finansija.

Respiratori su plaćeni 10,5 miliona KM, budžetskog, odnosno našeg novca.