Portal 072info

SAMO KOD NAS: Bh. aviokompanija bez adrese, telefona, aviona…

Mediji u BiH su objavili informaciju da će aviokompanija Bosnian Wand Airlines (BWA) u narednom periodu otvoriti letove sa Međunarodnog aerodorma u Sarajevu i to sa dva aviona – Airbus A320 i A321, koja će povezivati Sarajevo i druge aerodrome u BiH i svijetu.

U Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, glasnogovornik Aleksandar Lalović je za Al Jaezeeru potvrdio da je BWA podnio pismo namjere za dobijanje certifikata za prevoz putnika i robe na komercijalnoj osnovi te da je za desetak dana zakazan razgovor odgovornih iz BWA i Direkcije, ali nije znao detalje vezane za aviokompaniju.

“Znam samo da su bili u Tuzli i da se preseljavaju u Sarajevo. Ali, “Pravilnik o uslovima i načinu izdavanja potvrde zračnog operatora” propisuje šta sve jedna aviokompanija mora ispunjavati da bi dobila dozvolu za letove, tako da će BWA morati to ispoštovati ako želi ući u posao. To je jedna vrlo kompleksna procedura koja podrazumijeva provjeru kompanije, njenu finansijsku i kadrovsku strukturu, stanje letjelica koje koristi, bezbjednosne faktore, provjeru letačkog osoblja, razgovore sa osobljem, rukovodstvom… To je zaista jedan velika procedura, tu je i čitav niz drugih pravilnika i podzakonskih akata koji reguliraju tu oblast, a u skladu sa evropskim standardima i procedurama Evropske agencije za sigurnost aviosabraćaja. Tu su mnogobrojne inspekcijske kontrole, a sve zbog sigurnosti putnika i robe koja se prevozi. U najboljem slučaju, dakle ako kompanija ispunjava sve zadate uslove, potrebno je 90 dana do dobijanja dozvole”, rekao je Lalović.

Na web stranici Ex-Yu Aviation News također postoji informacija o namjeri BWA da pokrene letove iz Sarajeva “sa dva iznajmljena aviona na mlazni pogon”. U informaciji se kaže da je kompanija osnovana 2010, ali da je bila neaktivna te da preseljava svoje sjedište u Sarajevo.

“U početku je planirano da se avion A320 uzme pod zakup od bugarske aviokompanije Air Via od 8. oktobra 2014. do 8. maja 2015. Međutim prije par sedmica, iz Air Viae su izjavili da nikakav avion (A320) neće da bude dat pod zakup Bosnian Wand Airlinesu, bez otkirivanja ostalih pojedinosti”, kaže se u informaciji.

Također se navodi kako je sedam godina star avion koji je bio namijenjen Bosnian Wand Airlinesu pretrpio ozbiljna oštećenja zadnjeg dijela tokom slijetanja u Leipzigu ovog ljeta, te da je on popravljen i ponovo leti.

Bosnian Wand Airlines je prošle sedmice počeo i sa oglašavanjem slobodih radnih mjesta za posao kabinskog osoblja. Putem agencije Posao.ba BWA je raspisao konkurs za ukupno 28 članova kabinskog osoblja, te menadžera za odnose s javnošću, IT stručnjaka, certificiranog računovođu i tajnicu, ali aplikantima nije dostupna adresa i kontakt poslodavca, već se aplikacija šalje direktno agenciji.

U Registru poslovnih subjekata u BiH, Bosnian Wand Airlines je registriran kao društvo sa ograničenom odgovornošću za zračni promet, turizam i trgovinu Živinice, sa adresom Gornje Dubrave bb (zgrada Međunarodnog aerodroma Tuzla) 75240 Živinice, međutim ne postoje nikakvi drugi detalji poput brojeva telefona, odgovorne osobe, rukovodstva i slično.

Glasnogovrnik Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH Aleksandar Lalović dao nam je kontakt telefon, koji je BWA Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH dostavio u pismu namjere, a radi se o broju za telefoni fax na Međunarodnom aerodrom Dubrave u Tuzli. Međutim, ni nakon dugog i uzastopnog zvanja, na taj broj se niko nije javio.

Iz Službe za Informacije Međunarodnog aerodroma Tuzla, međutim, rečeno nam je da je “ta adresa greškom objavljena u konkursu” i BWA više nema sjedište u Dubravama.

“BWA je bio jedno vrijeme ovdje, ali ih nema već šest mjeseci”, rekli su sa Aerodroma Tuzla i dodali da BWA nikad nije ostvario nijedan let niti je imao avione.

U međuvremenu je Međunarodni aerodrom Sarajevo demantirao otvaranje letova Bosnia Wand Airlines.

Jedina domaća bh, aviokompanija BH Airlines održava letove iz Sarajeva prema četiri destinacije sa dva turbo-propelerna aviona (ATR 72-212). Ove zime, jedini bh. avioprevoznik nudi letove šest dana u sedmici, a suočava se s jakom konkurencijom kao što su FlyDubai i Swiss Airlines koji trebaju krenuti sa letovima iz Sarajeva u narednim mjesecima.

Međutim, veliko je pitanje hoće li na spisak konkurencije biti dodana i kompanija – Bosnian Wand Airlines.

Al Jazeera Balkans

Podijelite članak