Portal 072info

SAMO KOD NAS: Mladi sjede u kafićima i ne bi da rade za 500 KM!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
StaracarsijaZenica

Većina mladih u BiH raspolaže sa oko 250 KM koje im daju roditelji. Uprkos tome, gotovo polovina ne bi radila za platu od 500 KM.

To su rezultati istraživanja stavova mladih u BiH o zapošljavanju na uzorku od 506 srednjoškolaca, studenata i postdipolomaca starosti od 16 do 30 godina. Više od polovine anktiranih smatra da su nemogućnosti zapošljavanja i ostamostaljenja njihovi najveći problemi.

“Više od 78 odsto ispitanika kaže da je uzrok visoke stope nezaposlenosti potcijenjenost mladih stručnjaka, a 59 odsto smatra da su poslodavci nespremni da zapošljavaju kadar bez radnog iskustva”, kaže projekt asistent CERK-a Darija Grujić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oko 66 odsto mladih krivca za visoku stopu nezaposlenosti vidi u vlasti, dok manje od desetine priznaje da su vinovnici takve situacije.

“Šokirali su nas podaci da čak 47 odsto ne bi pristalo na platu od 500 KM, a samo 17 odsto spremno je da radi bez honorara tokom probnog perioda”, kaže Grujićeva.

Izlaz iz takve situacije većina vidi u napuštanju zemlje, petini je nastavk školovanja alternativa dok se ne zaposle, dok je samo oko 14 spremno da osmisli i pokrene vlastiti posao.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U većini udruženje potvrdili su da im se javlja sve manji broj mladih koji žele da volontiraju i da rade za minimalnu naknadu. U Agenciji za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” potvrđuju da mladi ne mogu da dođu do prvog posla jer poslodavac traži radnike sa iskustvom.

Istinito

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME