Screenshot 5 28
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 17, 2021 @ 5:24
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Tornado koji je pogodio češku pokrajinu Južna Moravska ostavio je pustoš iza sebe. Za sada je otvrđeno da ima poginulih, kao i da je broj povrijeđenih oko 200, ali se ove brojke, nažalost, mijenjaju iz sata u sat. Koliku je materijalnu štetu napravio tek će biti utvrđivano.

Šta je zapravo tornado, kada i gdje se javlja i da li može pogoditi i BiH?
– Tornado je meteorološka pojava koja se vrlo rijetko javlja u Evropi, za razliku od Sjeverne Amerike. Na prostoru Evrope javlja se u centralnoj Evropi prije svega, ali nije strana ni u našoj regiji, posebno na sjeveru Srbije i istoku Hrvatske. Međutim, ta pojava je toliko rijetka da se može nabrojati na prste jedne ruke u našoj regiji, a u BiH nikad nije registrovan nijedan tornado. Ono što je bitno, kada je u pitanju ova pojava, jeste da se ona javlja u jako nestabilnoj atmosferi. Dio centralne Evrope u proteklih nekoliko dana zahvatile su mnoge meteorološke nepogode u vidu lokalnih pljuskova velikog intenziteta, pojave grada, jakog olujnog vjetra, pa evo i tornada u Češkoj Republici, gdje je načinjena velika šteta. Tornado nastaje samo u posebnim uslovima, kao što je bilo u Češkoj, dosta nestabilno, vlažno i toplo vrijeme može prouzrokovati ovakvu pojavu, kazao nam je Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Osim vremenskih, za nastanak tornada potrebni su i određeni geomorfološki uslovi.

– Postoje određeni geomorfološki sklopovi terena koji su izloženiji, odnosno gdje se tornada javljaju češće, kao što je velika ravnica u Sjevernoj Americi, gdje su tornada skoro pa svakodnevna pojava u ovo doba godine. U Evropi se tornada također javljaju u velikim ravnicama centralne Evrope. Zbog toga su u našoj regiji ove pojave vezane za velike ravnice sjevera Srbije i istoka Hrvatske., napomenuo je Krajinović.

LIDER