Samo svaki stoti je zaposlen: Romi žele učiti, ali nemaju novca za to

Samo svaki stoti je zaposlen: Romi žele učiti, ali nemaju novca za to

Predstavnici oko 1.500 Roma u Zenici kažu da, kad bi svako javno preduzeće zaposlilo po jednog Roma, ne bi bilo prosjačenja i porodica u stanju socijalne potrebe

Siromaštvo, nezaposlenost, zdravstvo, obrazovanje i stambeno zbrinjavanje su najveći problemi zeničkih Roma. U gradu Zenica ima između 1.400 i 1.500 Roma, od kojih je tek 15-ak zaposleno. Malo je bolja situacija s učenicima u osnovnim i srednjim školama, jer sve više djece pohađa školu, ali nema neke potpore za smještaj u vrtiće.

  • Ove godine je petero zeničkih Roma dobilo posao, ali je to nedovoljno. Inače, problem zapošljavanja je prisutan kod svih ljudi, ali je najizražajniji kod Roma od kojih većina nema riješeno ni zdravstveno osiguranje. U pitanju je populacija koja je u stanju socijalne potrebe, izjavio je Osman Šuvalić, vijećnik iz nacionalnih manjina u Gradskom vijeću Zenice.

PREKID STUDIJA

Romi u Zenici dobili su posljednjih godina 44 stambene jedinice na korištenje u naselju Brist, 36 u naselju Radakovo i šest u Dolači.

  • Zahvaljujući Evropskoj uniji, Ministarstvu za ljudska prava BiH, Gradu Zenica koji je dao zemljište i donatorima napravljeno je šest objekata zgrada u naselju Brist, gdje su dodijeljene stambene jedinice za 44 romske porodice. Tu živi oko 250 ljudi, od kojih je stalno zaposlena tek jedna osoba, a na ugovor na mjesec, koji produžavaju, rade još dvije osobe. Nama je nametnuto da plaćamo od 2010. kiriju. U drugim gradovima u Federaciji BiH, gdje su bili slični projekti za rješavanje stanovanja Roma, ne plaća se kirija. Samo se plaća u Zenici, u visini od pola marke po kvadratnom metru. Niko od korisnika u Bristu i Dolači nije dobio ugovore za ovu godinu. Ranije smo potpisivali ugovore o korištenju stanova u dva navrata na period od pet godina, a kako su istekli, nismo dobili nove ugovore od Gradske uprave u zadnje dvije godine. Uz to, nemamo ni održavatelja zgrada iako se naplaćuje kirija, tako da sami moramo rješavati probleme ako dođe do kvarova u zgradama, rekao je Osman Šuvalić.

Naglasio je da nisu zadovoljni kada je u pitanju obrazovanje.

  • Djeca pohađaju školu. Problem je što kad završe osnovnu školu, izostaje pomoć da mogu nastaviti školovanje u srednjoj školi. Kad se obratimo za podršku, obično nam kažu, nek’ djeca završavaju osnovu školu, u srednju nisu obavezna ići. To je velika greška. Zahvalio bih tu gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, koji nam je pomogao oko mature, gdje je odobrio sredstva za djecu romske nacionalnosti da mogu kupiti garderobu za maturu. Problem je što roditelji ne mogu priuštiti svojoj djeci koja idu u školu ni onaj školski sendvič da mogu pojesti, da im kupe adekvatnu obuću i odjeću, školski pribor, ističe Šuvalić.

Oko stotinu djece romske nacionalnosti u Zenici pohađa osnovnu, dok ima i oko 20 srednjoškolaca. Bila je i jedna djevojka koja je studirala, bila na prvoj godini Ekonomskog fakulteta u Zenici, koji je morala napustiti zbog nedostatka finansija.

Ramiz Šuvalić, predsjednik Udruženja Romaneasva (Romske suze) iz Zenice koje je formirano prošle godine, govori nam da čine sve kako bi mijenjali sumornu stvarnost.

MANJE PROSJAČENJA

  • Posao, siromaštvo, obrazovanje, stambeno zbrinjavanje i dalje su najveći problemi. Udruženje je počelo pomagati one kojima je potrebna pomoć, obilazimo porodice. Pomažemo koliko možemo, a zavisimo i sami od toga koliko će nam sredstava odobriti Gradska uprava. Imamo plan u vezi sa zapošljavanjem Roma. Namjeravamo organizovati okrugli sto na koji bismo pozvali sve one koji mogu i trebaju pomoći. Da tu budu predstavnici Gradske uprave, direktori svih javnih preduzeća i ustanova. Kada bi se barem po jedan Rom uposlio u jedno javno preduzeće, promijenilo bi se stanje. Bilo bi manje prosjačenja, lutanja djece po gradu, dosta porodica bi imalo obezbijeđen novac za život, ističe Ramiz Šuvalić.

Napominje da jedan posto stanovnika Zenice čine Romi i kada bi jedan posto zaposlenih u gradu bili Romi, kada bi bilo 300 zaposlenih Roma u gradu, svaka bi porodica imala po jednu platu i više ne bi bilo socijalnih slučajeva među zeničkim Romima.

Problem je i što im je zanemareno pravo na maternji jezik. U planu je pokretanje kursa za romski, te pravljenje pozorišne predstave na romskom jeziku.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica