SAMO U BIH: Direktor Gimnazije optužen jer je učenicima ispravljao jedinice

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Protiv Ante Jukića (35) iz Posušja Opštinski sud u Širokom Brijegu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva zbog sumnje da je kao direktor Gimnazije Fra Grga Martić u Posušju prepravljao ocjene učenicima koji su trebali da izgube godinu.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, izdao svjedočanstva za šest učenika potpisavši se i na mjesto direktora i na mjesto razrednika, a nakon toga je ovjerio službenim pečatom Gimnazije, te ga terete za zloupotrebu položaja i ovlaštenje kao i za krivotvorenje službene isprave.

Optužnicom se Jukiću stavlja na teret da je obavljajući pomenutu funkciju u Gimnaziji omogućio izdavanje svjedočanstva učenicima kojima su nastavnici prethodno zaključili više negativnih ocjena, radi čega je trebalo da izgube godinu.

Kako se navodi u optužnici, Jukić je to učinio nakon što je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZHK donijelo rješenje kojim je obavezalo Gimnaziju da se određenom broju učenika omogući izdavanje svjedočanstva.

„Iako je znao da zaključnu ocjenu za svaki nastavni predmet na kraju nastavne godine utvrđuje nastavnik koji je izvodio nastavu, a da upis ocjene u razredne matične knjige i svjedočanstva upisuje razrednik, izvršio je prepravke ocjena u matičnim knjigama, te izdao svjedočanstva za šest učenika i učenica potpisavši se i na mjesto direktora i na mjesto razrednika, a nakon toga je to ovjerio službenim pečatom Gimnazije“, precizirano je u optužnici.

Radiosarajevo.