Portal 072info

Samo u junu u FBiH bez posla ostala 2.171 osoba

Samo u junu više od 2.000 građana ostalo je bez posla i završilo na evidenciji nezaposlenih, pokazali su to posljednji podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Posljednjeg dana juna na spisku nezaposlenih bilo je 539.512 osoba, što je za 2.171 više nego mjesec ranije.

Prema istim podacima, u Federaciji su na birou završile 1.563 osobe, dok je u RS bez posla ostalo 617 osoba. Što se tiče strukture osoba koje traže posao, NKV radnika je 145.553, PKV 9.771, KV 184.125, VKV 3.051, NSS 1.529, SSS 146.679, VŠS 7.366 i VSS 41.438.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– U junu je ukupno 14.309 osoba brisano s evidencija službi zapošljavanja, a od tog broja 8.755 osoba je zaposleno s evidencija službi zapošljavanja. Istovremeno je za 5.679 osoba prestao radni odnos, dok su poslodavci u ovom periodu prijavili potrebe za zapošljavanjem 3.994 nova radnika – navodi se u izvještaju Agencije, piše Avaz.

Stopa registrirane nezaposlenosti za maj 2015. godine iznosila je čak 43 posto!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Adisa Omerbegović-Arapović, dekan Ekonomskog fakulteta SSST-a, kazala je da je teško na osnovu jednog mjeseca zaključiti o kakvom se trendu radi, ali da, svakako, svaki pad predstavlja loš znak.

– Pitanje je da li je to nastavak trenda ili ne. U svakom slučaju nije ohrabrujuće. Ali, bit će zanimljivo pratiti ove podatke paralelno s ovom rekonstrukcijom tržišta rada. Ako ovaj broj bude rastao, onda je to svakako alarmantno – kaže Omerbegović-Arapović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Srđan Vukadinović, analitičar, istakao je da je ovaj podatak zabrinjavajući jer pokazuje da se bh. društvo urušava i da „puca po ključnim šavovima“.

– A to su šavovi egzistencije. Najgore je što to nije samo sada problem, već je to tendencija koja će se sve više širiti. Veliki broj firmi postaje nerentabilan, jer vladajuće elite ne dozvoljavaju im razvoj, oni ih uništavaju radi svojih interesa. Posljedica toga je da će biti povećan i nivo stresa i dezorijentacije kod građana, jer neće znati kako preživjeti sutra. Teško je očekivati od čovjeka da sada može lako naći posao, a država zapravo ne čini ništa da zaštiti najugroženije slojeve. Veliki broj ljudi je na biroima, siromaštvo se rapidno širi, i nastavit će, jer su vladajuće elite nesposobne i to je ono što zabrinjava – istakao je Vukadinović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ovaj podatak ukazuje i na to da je priča sada vladajućih garnitura o 100.000 radnih mjesta bila jedna obična iluzija kojom su obmanuli narod. Iskoristili su tu priču da namaknu poneki glas ili poneki mandat i tako građane doživljavaju kao građane kratke pameti. Mi ne idemo ka tih 100.000 radnih mjesta, mi smo već u minusu, i to debelom – naveo je Vukadinović.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME