Samoa, Kiribati i Novi Zeland ušli u 2022. godinu

Screenshot 2 133
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Mali pacifički otoci Samoa i Kiribati prvi su ušli u novu godinu, a nakon njih u 2022. godinu ušli su i stanovnici Novog Zelanda.

Samoa, koja ima 200.000 stanovnika, odlučila je 2011. godine promijeniti stranu na datumskoj granici pa sada prva ulazi u novu godinu. Centralna ceremonija održala se u glavnom gradu Samoe Apiji, a građani i turisti uživali su u proslavi i vatrometu.

Potom su stanovnici Kiribata, ostrvske države smještene u zapadnom dijelu Tihog okeana, dočekali 2022. godinu. Od 1994. godine Kiribati među prvima ulaze u novu godinu, od kada je kandidat za predsjednika obećao da će, ako pobijedi na izborima, osigurat da prvi dočekaju Novu godinu. Zbog toga je nakon izbora država podijeljena u tri vremenske zone, a najistočniji dio zemlje slavi prvi na svijetu.

Samo 15 minuta nakon njih u novu godinu ulazi Novi Zeland, a proslavi će se uskoro pridružiti i Australija, gdje se u Sydneyju ponovno očekuje spektakularan vatromet, jedna od glavnih atrakcija dočeka Nove godine u svijetu. Potom će u 2022. godinu ući Japan, Koreja, Kina, Indonezija i Tajland i mnogi drugi.