Portal 072info

Samoubilački napadi prijete i BiH?!

BANJALUKA, SARAJEVO – Niko ne može precizno saopštiti koliko se bh. državljana trenutno bori u Iraku, Siriji i drugim stranim ratištima, ali se sa sigurnošću zna da će oni koji se vrate predstavljati opasnost za BiH, a kako tvrde bezbjednosni stručnjaci, čak postoji mogućnost da će ovdje, kao što to mnogi čine tamo, pokušati da izvedu samoubilačke napade!

Po tvrdnji bh. portala koji promovišu radikalni islam, u Iraku se nedavno bombom raznio Emrah Fojnica, koji je bio u redovima IDIL-a (Islamske države), a u BiH je bio optužen zajedno s Mevlidom Jašarevićem za napad na američku ambasadu u Sarajevu, što je, prema riječima stručnjaka, samo jedan od alarma koji se oglašavaju za uzbunu.
Fojnica je 2010. godine prijetio novinaru Esadu Hećimoviću, autoru knjige “Garibi – Mudžahedini u BiH 1992 – 1999”, koji kaže da mu je žao tog mladića, ali i smatra da ne treba potcjenjivati opasnost od strane onih koji, poput Fojnice, odlaze na strana ratišta.

“Zasad bh. bezbjednosne strukture što više treba da se preusmjere na one koji te ljude regrutuju i koji im ispiraju mozak, govore im da je to poželjan način, da žrtvuju svoj život i bore se u tuđim ratovima”, ocjenjuje Hećimović.

Međutim, činjenica je da će se neki od bh. državljana sa stranih ratišta kad-tad vratiti u BiH, a ono što se od njih može očekivati ledi krv u venama.

“Od njih možemo očekivati spremnost i na samoubilačke napade! Mi, srećom, dosad nismo imali takvih napada u BiH, ali takvu opasnost treba shvatiti ozbiljno”, naglasio je Hećimović.

Njihova meta u BiH bila bi, kako je naglasio, predstavništva onih zemalja za koje smatraju da su neprijateljske prema islamu, ali i pripadnici drugih naroda i vjera, kao i Bošnjaci koji ne prihvataju njihove ideje.

Da ovakva opasnost postoji, smatra i Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma, koji tvrdi da lica koja idu na ratišta u Siriju, Irak i druge države, predstavljaju bezbjednosnu prijetnju za BiH. On, na primjer, ističe da ratnici iz BiH u Siriji učestvuju na dvije suprotstavljene strane.

“Procjene govore da više od 300 džihadista iz BiH ratuje u vjerski motivisanom ratu, većinom u Siriji, dok ih je nešto manje u Iraku, Avganistanu… Njihov povratak u BiH nagovještava nastavak rata u Siriji. To nije samo borba za ideološke ciljeve, već i za finansijere, novac, uticaj u širem islamskom smislu. Te grupe se vraćaju ovamo i samo je pitanje dana kada će nastaviti ratovanje na ulicama gradova BiH”, kaže Galijašević.

Podsjetili smo ga da je Fojnica poginuo tokom samoubilačkog napada, te ga upitali postoji li zaista opasnost da će džihadisti, pri povratku u BiH, pokušavati takve aktivnosti i ovdje, a on je odgovorio: “Apsolutno!”

“Pa to je način ponašanja Al Kaide, koja je ovdje izgrađivala strukturu 25 godina. I upravo to, kao metod borbe, protežira – bombaše samoubice, napad na nezaštićene mete, obdaništa, autobuse, ono što nije vojna formacija”, upozorava Galijašević.

Da opasnost ne treba potcjenjivati, smatra i Mehmed Bradarić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost bh. parlamenta, koji kaže da je jedno sigurno – da se ti ljudi “vraćaju potpuno raspamećeni!”

“Sigurno je da će ono zlo koje su tamo činili nastaviti. Oni se ne mogu odvojiti od toga, ja sam u to potpuno siguran”, rekao je Bradarić, koji podsjeća da BiH ima određene zakonske mahanizme, koji predviđaju krivične kazne za takve ljude.

Da je Bradarić u pravu, svjedoči i odgovor koji je “Nezavisnim” dostavljen iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a u kojem podsjećaju da je Zakonom o dopuni Krivičnog zakona BiH propisana odgovornost državljana BiH za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

“Državna agencija za istrage i zaštitu, u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti, kontinuirano prikuplja i vrši provjeru svih informacija o eventualnom pridruživanju bh. državljana stranoj vojnoj, paravojnoj ili stranoj parapolicijskoj formaciji”, uvjeravaju iz SIPA.

Da iz SIPA ništa ne prepuštaju slučaju, svjedoči i podatak da su nedavno provjerili dvadesetak državljana BiH za koje postoje saznanja da su u posljednje dvije godine putovali u Siriju i vratili se u BiH. Protiv svih će, najvjerovatnije, biti pokrenuta istraga.

Nezavisne novine

Podijelite članak