Samoubistvo primarni uzrok smrti kod osoba između 15 i 29 godina starosti

policija trake
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Svjetski dan prevencije samoubistva obilježava se svake godine 10. septembra/rujna prema inicijativi Internacionalne asocijacije za prevenciju suicida (International Association for Suicide Prevention, IASP), uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO).

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prevencije samoubistva je “Stvaranje nade kroz djelovanje”. Tako formuliranom temom nastoji se naglasiti potreba za ulaganjem zajedničkih napora različitih aktera kako bi se efektivno suprotstavilo tom gorućem javnozdravstvenom problemu koji sve više pogađa moderna društva. Potrebno je da svi – članovi obitelji, prijatelji, kolege na radnim mjestima, mediji, vjerski službenici, edukatori, zdravstveni radnici, političari i predstavnici vlasti daju doprinos prevenciji suicida.

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK “Feniks” nastavlja kampanju “Bezbroj razloga za život” koja je započeta 2019. godine i sadrži u prvom redu edukativne i promotivne aktivnosti posvećene mladima i drugim ranjivim grupama, a uključuju i susrete sa članovima porodica osoba koje su si oduzele život.

Samoubistvo je pojava koja postoji koliko i civilizacija, ali u posljednjim desetljećima, zahvaljujući nizu složenih uslova i činilaca, postaje sve raširenije. Razmjere koje pojava samoubistva poprima u modernom dobu nisu ništa manje nego alarmantne.

Procjenjuje se da godišnje od vlastite ruke umre više od 700.000 ljudi širom svijeta, a samoubistvo je primarni uzrok smrti kod osoba između 15 i 29 godina starosti. Opća stopa suicida je više od dva puta veća među muškarcima nego ženama. Više od pola (58 posto) svih smrti zbog suicida javlja se prije 50. godine života. Pojedinac koji pati od depresije ima dvadeset puta veću vjerovatnoću da će umrijeti zbog suicida nego neko bez poremećaja.

U Bosni i Hercegovini u 2020. godini bilo je 411 smrti zbog suicida, i to 218 u Republici Srpskoj i 193 u Federaciji BiH, što je više nego 2019. godine, kada je prema informacijama policijskih uprava bilo 390 smrti zbog suicida (u RS 202 i 188 u FBiH). Stopa suicida (broj na 100.000) u 2021. godini u BiH prema World Population Review je 10.9 na 100.000 stanovnika. Inače se stopa suicida u BiH od 2000. godine kreće u nivou srednje stope suicida, od 9.0 do 11.5 na 100.000 stanovnika.

Prema izvještaju Federalne uprave policije, na području Federacije BiH u 2020. godini desila su se 193 samoubistva, što je nešto više nego u 2019. godini kada je bilo 188 takvih smrtnih slučajeva. U 2021. godini, u FBiH, u periodu januar – juni bilo je 118 smrtnih slučajeva zbog samoubistva, što je za 32 samoubistva više u odnosu na uporedni period 2020. godine.

Prema spolnoj strukturi približno četiri puta više osoba muškog spola umre zbog samoubistva nego žena. U 2020. godini bilo je 40 samoubistava na području TK, što je više u odnosu na 2019. godinu kada je bilo 35 smrti zbog suicida. Prema izvještaju Federalne uprave policije na području TK desila su se 24 samoubistva u periodu januar – juni 2021. godine.

– Svaki izgubljen život je tragedija za porodicu i zajednicu. Pozivamo nadležne da ozbiljno pristupe planiranju i provođenju konkretnih koraka koji će poručiti stanovništvu Bosne i Hercegovine da ne trebaju odlaziti van ove zemlje – ili na drugi svijet – navodi se u saopćenju Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK “Feniks” Tuzla.