„Samozapošljavanje žena u poljoprivrednoj proizvodnji kroz obezbjeđivanje plastenika“

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

predavanjauKrupi013

U periodu od mjeseca juna do kraja decembra tekuće 2013. godine Asocijacija za razvoj LEDA implementirat će i realizovat jedan projekat koji ima za cilj da podrži i stane u istu stranu sa  samozapošljavanjem nezaposlenih žena na ruralnom području općine Zenica i time im potpomogne u njihovom življenju i ostvarivanju dobre budućnosti.

 Projekat nosi naziv „Samozapošljavanje žena u poljoprivrednoj proizvodnji kroz obezbjeđivanje plastenika“, kojeg podržava i finansira Američka ambasada u Sarajevu kao i Općina Zenica, i isto tako  ima za cilj omogućiti plasteničku proizvodnju za 15 korisnica projekta, kroz dodjelu plastenika kao i organizovanje edukativnih aktivnosti, jednog vida radionica, te obezbjeđenje konsultacija i monitorninga za korisnice, sve do obavljanja prvog ciklusa proizvodnje i usavršavanja u tom sektoru.

 Ukupno čak 15 plastenika se posjeduje u ovom poslu, te je svaki površine od čak 100m2, a isti će biti  dodijeljeni korisnicama projekta, koje će se na osnovu Javnog poziva odabrati nakon prikupljanja prijava i na taj način odrediti i odlučiti dobitnike. Jedan od osnovnih i bitnih kriterija je taj da su  korisnice nezaposlene žene, sa niskim ukupnim prihodima u domaćinstvu.

Pomenuti  projekat osim što će pružiti direktnu podršku samozapošljavanju žena na području općine Zenica, time pozitivno utjecati na kućne budžete korisnica projekta, a na stranu to što će poboljšati njihovo samopouzdanje, koje također otvara vrata korisnicama za daljnje učestvovanje u podsticajima i programima iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. Ovim projektom predviđena obaveza upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava, što u budućnosti članovima Registra može omogućiti podnošenje prijava na eventualne programe potpore u oblasti poljoprivrede i poboljšati njihov rad.