Screenshot 3 1087


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Samsung je izvijestio kako je u trećem kvartalu ove godine zaradio više od 10 milijardi dolara, što znači da su se prihodi južnokorejskog giganta povećali za 58 posto.

Rast prihoda kompanije dolazi u vrijeme kada se Huawei suočava sa restrikcijama američkih vlasti, što je donijelo povećanje prodaje Samsungovih proizvoda. Huawei je također povećao svoje narudžbe čipova od Samsunga nakon što je Washington izvijestio da će ograničiti pristup čipovima kineskoj kompaniji od sredine septembra.

Samsung je rekao da njegova operativna dobit za protekla tri mjeseca iznosi vjerovatno oko 10,6 milijardi dolara, što je iznad ranijih očekivanja kompanije. Time je Samsung ostvario novi rekord od trećeg tromjesečja 2018. godine.

“Čini se da je Huaweijev utjecaj na Samsungovo poslovanje čipovima veći nego što je tržište očekivalo, a došlo je i do velikog iznenađenja u prodaji pametnih telefona i kućanskih aparata”, rekao je CW Chung, voditelj istraživanja u korejskoj Nomuri, prenosi Business Insider.

On nadalje ističe da su mnogi potrošači odustali od kupovine Huaweijevih modela zbog američkih ograničenja. To je prouzrokovalo porast prodaje Samsungovih telefona srednje klase.