Portal 072info

Sanacija klizišta u Zenici čeka ljepše dane

Općina Kakanj proglasila je prestanak stanja prirodne nesreće. Stanje prirodne nesreće još nije ukinuto u gradu Zenici, gdje je i bilo najviše problema zbog poplava, ali i najviše štete. Prema riječima Dževada Aličića, direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, svi putevi su odblokirani te se radi na regulaciji korita rijeka i potoka.

Općinski štab CZ-a Kakanj, kojim komanduje v.d. načelnika Općine Aldin Šljivo, donio je prije dva dana odluku da se porodicama čiji su domovi poplavljeni dodijeli po 1.000 KM interventne pomoći. Odluka se odnosi na stambene objekte u kojima se stanuje, a slijedi i popis šteta u svim kućama, na pomoćnim objektima, poslovnim prostorima i infrastrukturi nakon čega će se definirati modaliteti pomoći.

U Kaknju se, u protekla tri dana, saopštili su iz Općine Kakanj, intenzivno radilo na sanaciji posljedica poplava i vodenih bujica. Realizirane su brojne aktivnosti na sanaciji oštećenih puteva, kanalisanju potoka, čišćenju od mulja, sapiranju saobraćajnica.

Kada je u pitanju Zenica, stanje sa klizištem u naselju Kula jučer je bilo puno bolje u odnosu na dan prije, kada je moglo doći do presijecanja putne komunikacije. Trenutno su očišćene obje saobraćajne trake i promet se odvija nesmetano. Rezultat je ovo konstantnog prisustva mehanizacije otkako se klizište aktiviralo. Ovo klizište se pojavilo i u poplavama 2014, a aktiviralo se prije tri dana nakon poplava koje su zahvatile Zenicu.

U području Babinskog sliva živi blizu 10.000 ljudi i s obzirom na to da je ovo jedina putna komunikacija, iz Gradske uprave su poduzeli sve da ona ostane prohodna, a kasnije će se raditi na adekvatnoj sanaciji klizišta. Midhat Serdarević, pomoćnik gradonačelnika Zenice, izjavio je da je zadovoljan trenutnim stanjem nakon poplava, te da se vremenske prilike stabilizuju.

OSLOBOĐENJE

Podijelite članak
  • 12
    Shares