Sanela Rizvo, prosvjetna radnica: Roditelji su me sačekali na hodniku, izgovorene riječi još mi odzvanjaju u glavi

Podijelite vijest

Prosvjetni radnici su danas, nažalost, često izloženi napadima roditelja koji su nezadovoljni jer im djeca dobiju slabiju ocjenu od očekivane. Brojni su takvi, negativni primjeri u školama na području Kantona Sarajevo.

O ovom problemu za „Avaz“ je govorila Sanela Rizvo, prosvjetna radnica u jednoj sarajevskoj osnovnoj školi, a, kako je rekla, profesija prosvjetnog radnika se iz godine u godinu sve manje poštuje i cijeni.

– Nastavnici se toliko trude da prenesu znanje djeci, da ih nauče barem osnovne stvari koje su im bitne za život, ali imam utisak da se znanje stavlja u drugi plan, jer s druge strane imate roditelja kojima je samo ocjena bitna – istakla je Rizvo.

Velika očekivanja

Ona je istakla i to da roditelji ponekad očekuju mnogo više nego što njihova djeca u tom trenutku mogu, pa se tu stvaraju jaz i nezadovoljstvo.

– U školi u kojoj radim trenutno nemamo takvih problema. Moram istaći da ja predajem nižim razredima. Ali, znalo mi se dešavati, pogotovo kada sam bila na početku karijere, da roditelji očekuju mnogo više nego što u tom trenutku njihova djeca mogu ostvariti. Najčešće se ovakvi problemi javljaju u višim razredima i kada se računa prosjek ocjena za upis u srednju školu. Tada nije bitno znanje, već samo ocjena, a kada dijete dobije ocjenu nižu od pet, dolaze roditelji s onom čuvenom: “Kod kuće je sve znao ili znala“ – navela je Rizvo.

Ispričala nam je i svoje ružno iskustvo otprije nekoliko godina. U tom periodu morala je, zbog loše uređenog Pravilnika za prijem u stalni radni odnos, svake godine raditi u drugoj školi.

– Prije pet godina predavala sam u petom razredu u jednoj osnovnoj školi. Učenik je iz pismene provjere znanja dobio trojku, a na trećem času smo radili ispravak. Nakon tog završenog časa na hodniku su me čekali roditelji tog djeteta. Izgovorene riječi još mi odzvanjaju u glavi. Vjerujte da u tom trenutku nisam znala šta me snašlo. Verbalni napad je bio izuzetno oštar i neprimjeran. Kako i zašto trojka, kada dijete sve zna, odličan je učenik i odakle meni pravo da mu „kvarim ocjene“ – prisjetila se ružnog iskustva Rizvo.

Izbačeni iz škole

Roditelji su joj čak rekli i da ta ocjena ne smije biti upisana u dnevnik, jer će se žaliti Upravi škole i Ministarstvu.

– Kako su mi rekli, ja njihovo dijete ne volim i narušavam mu samopouzdanje dajući mu niske ocjene – kazala je Rizvo.

Roditeljima je pokazala rad njihovog djeteta, nakon čega su se uvjerili da to ipak nije bilo za višu ocjenu.

Rizvo se osvrnula i na nedavni događaj u Srbiji, gdje je nekoliko učenika maltretiralo nastavnicu. Učenici su izbačeni iz škole zbog ovakvog ponašanja.

– Zakon ne štiti prosvjetne radnike. Nadam se da će se nakon ovakvog epiloga demotivirati svi oni koji bi i pomislili povisiti ton na nastavnika, a kamoli uraditi nešto više – dodala je ona.

Lijepi trenuci

Rizvo je istakla i to da je, ipak, u njenoj profesiji više lijepih nego ružnih trenutaka.

– Nedavno sam se iznenadila gestom svog odjeljenja. Bila sam na bolovanju i dobila sam korpu voća, slatkiša i cvijeća, te poruku koja je zasjenila sva ružna sjećanja. Poželjeli su mi da brzo ozdravim i da se vratim na posao – istakla je Rizvo.