Sanitarni inspektori u kontrolama skijališta, Bjelašnica se ne smije pretvoriti u najveći klaster

20 55

Sanitarni inspektori Kantonale uprave za inspekcijske poslove KS i danas su, odmah nakon dobijene prijave, a zbog hitnosti mjere usljed ugroženosti života i zdravlja stanovništva u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, izvršili inspekcijski nadzor kompletnog skijališta, te ski liftova za djecu i odrasle na Bjelašnici, kojim upravlja preduzeće “ZOI’ 84”.  

Strogo pridržavanje zakona

U trenutku inspekcijskog nadzora propisane mjere za suzbijanje širenja koronavirusa uspostavljene su uz preporučenu distancu među skijašima na ski-liftovima, te ograničen broj osoba na žičari, a postavljena su i uputstava o mjerama za suzbijanje širenja virusa u kontekstu Covida 19 na vidljivim mjestima, naveo je direktor KUIP-a Fahir Halilović.

S ciljem kontrole poštivanja naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i specifičnih mjera za skijališta Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koje su obavezujućeg karaktera, nadzori su vršeni i za vikend 2. i 3. januara, kada su preduzeću “ZOI ’84” na licu mjesta rješenjem sanitarnog inspektora naložene hitne korektivne mjere.

– S obzirom na očigledni nedostatak svijesti kod skijaša, koji i sami nepoštivanjem međusobne distance dovode do stvaranja gužve i ugrožavanja tuđeg i vlastitog zdravlja, kantonalni sanitarni inspektori će i u predstojećem periodu nastaviti kontinuirane kontrole nad specifičnim mjerama za skijališta, kako se Bjelašnica u zimskom periodu ne bi pretvorila u najveći klaster, čime bi se značajno ugrozila trenutno povoljna epidemiološku situaciju u KS. Osim poziva skijašima na odgovorno i savjesno pridržavanje mjera lične zaštite, istovremeno pozivamo i preduzeće “ZOI ’84” na strogo pridržavanje zakona, kao i općih i specifičnih mjera u kontekstu koronavirusa, kao i onih koje su im naložene rješenjima sanitarnih inspektora – naveo je Halilović.

Potrebno voditi računa o distanci
Potrebno voditi računa o distanci

Covid redari

Jedna od njih je i potreba za većim brojem Covid redara, a iz ZOI’-a 84 danas su najavili angažovanje 20-ak radnika koji će biti raspoređeni na poslovima opservacije i uspostavljaja reda na terenu, u kontekstu donesenenih preporuka.

Avaz