Sanja Lekić svjedočila o tome koje sve trebao biti ‘dio tala’ od uvoza malina-respiratora: Za sve je kriv prevarant Kristijan Marić

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Sudu BiH danas je saslušana Sanja Lekić, vlasnica crnogorske firme BTL Medical. Time je nastavljen je dokazni postupak odbrane u predmetu “Respiratori“.

Krivični postupak se vodi protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, suspendovang direktora Federalne uprave civilne zaštite, Jelke Milićević, ministrice finansija Federacije BiH i Fikreta Hodžića, vlasnika kompanije “Srebrena malina”.

Oni se prema optužnici koju zastupaju tužioci Džermin Pašić, Mirza Hukeljić i Senad Osmić terete za sumnjivu nabavku 100 kineskih respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM.

Svjedočenje putem videolinka

Sanja Lekić koja je svjedočila putem videolinka iz Podgorice u ovom predmetu je iz statusa svjedoka nakon saslušanja dobila status osumnjičene, a svoj iskaz dala je na poziv advokatice optuženog Hodžića, Mirne Avdibegović.

Saslušanje se odvijalo putem međunarodne pravne pomoći, a pod nadzorom tamošnjeg sudije Gorana Šćepanovića.

Inače, Lekić je pojasnila da je rođena u Bileći, te da u Crnoj Gori živi od 1988. godine gdje ima dvije firme. Navela je da je za nju bilo neprijatno iznenađenje kada je saznala da je u ovom predmetu osumnjičena te kada joj je prije sedam dana po nalogu specijalnog tužioca oduzet mobitel.

Kazala je da je ranije dostavila Tužilaštvu svu dokumentaciju koja se tiče poslovnog odnosa sa “Srebrenom malinom” te da je svog advokata Gorana Petrovića koji je svjedočio na prethodnom ročištu oslobodila čuvanja advokatske tajne.

“BTL Medical je osnovana 2012. godine i bavi se prodajom medicinske opreme. Direktorica je Olivera Đurković. Tokom 2020. godine bila je velika potražnja za medicinskom opremom zbog pandemije. U to vrijeme je američki predsjednik Donald Trump kazao da se ne pita kolika je cijena respiratora, samo da se kupe. U martu 2020. godine nabavili smo 15 respiratora za potrebe Kliničkog centra Crne Gore. Imali smo problem sa isporukom te smo tražili pomoć od rukovodstva Kliničkog centra i ministarstva zdravlja Crne Gore. Kontaktirali smo Kristijana Marića koji je rekao da može dostaviti robu. Platili smo avans, ali vrijeme pokaže sve… Marić nikada nije dostavio respiratore niti je vratio avans. On je ponudio lažni let iz Šangaja, taj let nije postojao”, pojasnila je Lekić.

ČITAJ JOŠ:  Novalić i Dujmović organizuju prijem za najbolju bh. plivačicu Lanu Pudar

Neblagovremena uplata

Ona je pojasnila da ranije nije poznavala Marića, te da ga je tada kada se ponudio da dostavi respiratore prvi put upoznala.

“Respiratori su u luci Bar. U sudskom smo procesu sa Sinofarmom zbog tih 200 respiratora koje Marić nije isporučio. Sinofarm me tužio zbog neblagovremene isporuke. Do toga je došlo zbog toga što sredstva nisu blagovremeno legla na račun. Dogovoreno je bilo da budu uplaćena tokom radnog vremena, ali su uplaćena tek sutradan. Cijene su se mijenjale iz dana u dan i dostizale su i do 45.000 eura. U sve su uključene i ambasade Crne Gore te Srbije. Ti respiratori nisu isporučeni BiH, već se i dalje nalaze u luci Bar”, navela je Lekić.

Ona je optužila Marića, koji je ranije svjedočio kao svjedok Tužilaštva BiH da ju je prevario.

“Radi se o osobi koja je sklona prevarama i lažima. Glavni akter te ponude bila je firma Exo trade iz Rijeke, dakle Borna Cicero i Marić. Prije ovoga ja nisam poznavala Hodžića. I kada sam gostovala u jednoj emisiji rekla sam da nisam poznavala Hodžića. Tek 7. aprila 2020. sam potpisala ugovor za 100 respiratora ACM812 A sa rokom isporuke od sedam dana. Dobili smo bankovnu garanciju koja se treba aktivirati kada roba bude dostavljena. Hodžić nije htio drugačije platiti. Marić je molio da se Fikretu prepuste ti respiratori. Tako da sam im prepustila taj ugovor sa dobavljačem i nabavka je direktno njima prepuštena. Zaključili smo aneks ugovora da smo mi samo posrednik”, rekla je Lekić.

ČITAJ JOŠ:  Incident na protestima u BiH: Pokušao proći autom, pa udario dvije žene

Svjedokinja je pojasnila da ona nije pregovarala o cijeni već je to kupac učinio direktno sa dobavljačem.

Naknada za posredovanje

“Naknada za posredovanje od 150.000 eura nikada nije uplaćena. Radi se od tri do pet posto od ukupne cijene. Kada sam se našla u problemu tražila sam od poslovnih partnera da vidim koga još nije ispoštovala firma Exotrade. Saznala sam da im je firma Medical iz Srbije uplatila 20 miliona eura za respiratore, a nisu dobili ni novac ni respiratore. Samir Cerić, moj poslovni partner koji ima dobre kontakte u Kini pomagao mi je u tome. Povezala sam ga sa Marićem”, rekla je Lekić.

Ona je u nastavku svjedočenja nastavila optuživati Marića za prevaru.

“Kada sam tražila da mi vrati novac, davao je lažna obećanja. Na kraju je rekao: ‘Ne možeš mi ništa. Mene štiti država BiH, neću ti nikada vratiti novac’. Ove respiratore ACM 812 A koriste u bolnicama u Crnoj Gori, neki su došli i kao donacija. Tužioci su me saslušali kao svjedoka, jedan od njih mi je rekao: „kada dođete u Trebinje javite se kada odlučite da kažete istinu“. Ja sam svu istinu i rekla, a sada sam osumnjičena i i napravili su mi velike probleme. Ne znam čemu takav odnos”, rekla je Lekić.

ČITAJ JOŠ:  Ajdin Žigonja iz Zenice ponovo treba pomoć dobrih ljudi kako bi otišao na kontrolu u Tursku

Sudija Branko Perić pitao je svjedokinju da li je ikada čula za HCV003 respiratore, a ona je odgovorila da nije nikada.

I optuženi Hodžić imao je pitanja za svjedokinju. Njega je interesovalo da li je i on trebao biti prevaren od strane Marića i Cicera kao i BTL Medical. Ona je odgovorila da je to izbjegao jer nije želio platiti prije isporuke.

“Oni su mene prevarili i za 700.000 eura”, navela je Sanja Lekić.

Tužilac Hukeljić pitao je svjedokinju da li je imala ugovor sa dobavljačem za respiratore koje je trebao nabaviti Hodžić, ona je kazala da nije.

“Samir Cerić je preporučio tu firmu. Znam Samira ali ne i njegove saradnike. Ne znam ni da li on ima registriranu firmu”, rekla je Lekić.

Cerić bez firme zaokružio 100.000 eura provizije

Tužilac ju je potom pitao da li je Cerić imao ikakve veze sa firmama iz Kine, a ona je odgvoorila da to nije provjeravala.

“Marić i Cerić su kazali da se znaju od ranije iz Sarajeva. Moja firma ne posluje već dvije godine zbog ovoga i ne sjećam se da li je traženo da Hodžić dostavi pismo namjere od Novalića. Znam da je Cerić trebao dobiti 100.000 eura za posredovanje. To je posebno ugovoreno sa Samirom, jer što bi Fikret znao koliko uzima Samir, to je moja poslovna tajna”, zaključila je Sanja Lekić.

Nakon njenog svjedočenja advokatica Avdibegović uložila je materijalne dokaze, a za sljedeće ročište zakazan je početak dokaznog postupka odbrane Jelke Miličević.

GODISNJICA
MARKETING