musa 2


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

S ukidanjem obaveznih kontrolnih mjera za suzbijanje širenja koronavirusai otvaranjem granica došlo je do povećanja broja zaraženih koronavirusom u BiH, kaže za „Avaz“ šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa. 

Epidemiološka situacija se, navodi Musa, pogoršava s novim, uvezenim slučajevima, porodičnim i drugim većim okupljanjima, s više kretanja i interakcije među ljudima… 

Bliski kontakti

– Bliska interakcija i kontakt omogućavaju prijenos COVID-19 bolesti. Osim toga, otkrivaju se i epidemije u poslovnim subjektima. U ovom trenutku važan je rad lokalnih epidemioloških i zdravstvenih službi, da otkrivaju slučajeve, izoliraju ih i prate njihove bliske kontakte – kaže Musa.  

Ističe da je veoma važno i da građani i poslodavci sarađuju s nadležnim službama i pridržavaju se preporuka za sprečavanje infekcije koje su propisali zavodi za javno zdravstvo.

Širenje infekcije može se usporiti dosljednim pridržavanjem bazičnih mjera opreza, kao što su održavanje fizičke distance, nošenjem maski i čestim pranjem ruku i čišćenjem i dezinficiranjem površina koje se često dodiruju – pojašnjava Sanjin Musa.

Restriktivne mjere, kakve smo imali s početkom pandemije, su krajnje sredstvo za smanjenje interakcije i okupljanja, odgovara Musa na pitanje je li vrijeme za razmišljanje o takvim mjerama. Dodaje da na prijenos infekcije utječe i način kako živimo i ponašamo se tokom ljeta, kada više boravimo na otvorenom, jer COVID-19 se efikasnije prenosi u zatvorenim prostorima.

Blagi oblici

– Međutim, karakteristično za prijenos novih virusa je to da je velika većina populacije osjetljiva, tako da se virus može prenositi i izvan uobičajene sezone. Izvjesno je da se prijenos koronavirusa ne može zaustaviti, ali je važno da on bude niskog nivoa i bez naglog porasta broja slučajeva. Većina osoba ima blage oblike bolesti, njih oko 80 posto, ali učestvuju u prijenosu virusa i zbog toga je važno odgovorno ponašanje cijele zajednice kako bi se lanci prijenosa prekidali i kako ranjive skupine ne bi obolijevale. To su, prije svega, starije i osobe s hroničnim oboljenjima – ističe Musa.  

Restriktivnije mjere

Nove mjere Kriznog štaba FBiH koje su usvojene u petak na snazi su od danas. One podrazumijevaju reduciranje broja osoba na javnim skupovima, smanjenje bespotrebnog kretanja i korištenja javnog prijevoza za starije, obavezu nošenja zaštitnih maski, a svim stanovnicima FBiH je preporučeno da godišnji odmor koriste u BiH. Kantonalnim štabovima je omogućeno da, po potrebi, uvedu i restriktivnije mjere. 

Avaz