Sankcionisan veliki broj vozača u ZDK zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila

Policija saobracaj Zenica
Foto: Ilustracija

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je, kako smo već informisali javnost, u proteklom periodu intenzivirala aktivnosti iz svoje nadležnosti, na kontroli vozača i vozila, te dokumentovanju i sankcionisanju prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH. Cilj naznačenih aktivnosti je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i prekršaja u saobraćaju, kako bi se zadržali pozitivni trendovi i rezultati koji su zabilježeni u proteklih nekoliko mjeseci, te postigao visok stepen bezbjednosti saobraćaja na putevima na području Zeničko-dobojskog kantona.

 

Naznačene aktivnosti se poduzimaju sa posebnim akcentom na dokumentovanje i sankcionisanje  nedozvoljene brzine kretanja vozila, koja je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda, posebno onih sa teškim i tragičnim posljedicama. Tako su, u vremenskom periodu od 01.02. do 28.02.2018. godine, mobilni radarski sistemi na putevima na području Zeničko-dobojskog kantona evidentirali i zabilježili 2002 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, a stacionarni radarski sistemi 2529 prekršaja, što ukupno iznosi 4531 prekršaj.

 

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će nastaviti sa aktivnostima na postizanju visokog stepena bezbjednosti odvijanja saobraćaja na području Zeničko-dobojskog kantona, te u tom smislu sprovoditi pojačane akcije, u kojim će se sankcionisati svi nesavjesni vozači i drugi učesnici u saobraćaju, zbog kršenja saobraćajnih propisa.