AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Koronavirus već je uticao na ukupnu svjetsku ekonomiju, te je vrlo vjerovatno po mišljenjima stručnjaka da će Evropa promijeniti svoje lance snabdijevanja, odnosno proizvodnju vratiti u Evropu.

Svakako ukoliko se to desi bh. kompanije bi mogle iskoristiti svoju šansu. Ovog je razmišljanja i Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH koji je u razgovoru za poslovni portal Akta.ba kazao kako se evropsko tržište nije zatvorilo i u vrijeme pandemije izazvane korona virusom. Pojedine firme iz BiH su kaže iako u manjim kapacitetima ponešto uspjele da izvezu, što je dobro.

„Ono čemu se nadamo i što bi se moglo i desiti, jeste da će se Evropa lagano početi odmicati od azijskih država i promijeniti lance snabdijevanja, te će pokušati sve što može nabavi u Evropi“ kaže Smailbegović, napominjući da je upravo ovdje šansa za našu zemlju, za naše kompanije. Međutim, neke stvari će ovisiti i od naših kompanija, odnosno koliko će one uspjeti biti konkurentnije i jeftinije u odnosu na evropske.

(Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH)

Smatra da ovdje najveću šansu imaju firme koje se bave proizvodnjom namještaja, tekstilom, kao i firme iz jednog dijela metalne industrije.

Također, po njemu se može desiti i da male i srednje evropske kompanije pokažu interes investiranja u BiH koja je geografski dio Evrope i u kojoj je još uvijek jeftinija proizvodnja od ostatka Evrope.

U svemu ovome, smatra da bi bilo dobro i da država poboljša poslovni ambijent za domaće i strane investitore.

„Zakoni o kojima dugo pričamo i na kojima smo radili kao što su Zakon o doprinosima, porezu na dohodak, dobit… bilo bi dobro da se usvoje. Ovo bi na neki način popravilo poslovni ambijent, a samim tim i stvorilo nove šanse za privlačenje jednog dijela kapitala koji može zaposliti našu radnu snagu, uticati na povećanje standarda i povećanje plata“, kaže Smailbegović, zaključujući da situaciju trebamo iskoristiti, naročito zbog činjenice da smo još uvijek jeftiniji od ostatka Evrope.

Akta.ba