Šansa za posao: Njemci digli rampu, dijele radne dozvole

Njemačka vladajuća koalicija prihvatila je predlog člana Bundestaga Josipa Juratovića da svaki stranac koji ima ugovor može da dobije radnu dozvolu. 

Na osnovu tarifnog sporazuma sa poslodavcem u Njemačkoj strancu je omogućen boravak na neograničeno vrijeme i radna dozvola.

Pri tom, vladajuća koalicija predlaže ograničen kontingent od 20.000 radnih dozvola godišnje, saopšteno je iz Juratovićeve kancelarije.Juratović, koji je izaslanik za integracije frakcije nemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) u Bundestagu, zalaže se za legalno ostvarivanje prava na boravak u Nemačkoj za populaciju sa Zapadnog Balkana, kako bi mogli da legalno dobiju dozvolu za rad i time izbegnu opasnost od iskorišćavanja i proterivanja, navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da je od početka 2014. godine ukupno 77.000 ljudi sa Zapadnog Balkana zatražilo politički azil u Njemačkoj, uglavnom u nadi da će tamo naći zaposlenje, redovna primanja i bolje uslove života, ali da, pošto ekonomsko siromaštvo nije razlog za politički azil, Nemačka takve azilante u 99 odsto slučajeva odbija.

Istovremeno, Juratović podržava inicijativu kojom je Njemačka od jeseni 2014. godine proglasila Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovnu sigurnim zemljama u svrhu ubrzavanja postupka azila, tako da su se zahtevi za azil koji su došli iz tih zemalja brže obrađivali.Upravo zbog toga je važno i preostale tri zemlje – Albaniju, Kosovo i Crnu Goru – proglasiti sigurnim zemljama porekla, zaključuje se u saopštenju.

Prethodni članakTurski potez preporodio BiH
Sljedeći članakDamir Džumhur osvojio turnir u Holandiji