Šansa za ulazak balkanskih željeznica u evropske tokove

Screenshot 2 51
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

U Beogradu će danas biti održan samit o željeznicama zapadnog Balkana, čiji je cilj unaprijediti transportnu politiku na regionalnom, evropskom i globalnom nivou, ali i poboljšati željeznički transport u regiji. – Urgentna je potreba za značajnim rekonstrukcijama željezničke infrastrukture u regionu, a naročito u Bosni i Hercegovini, smatra Enis Čovrk, ekspert za željeznički promet iz IPSA instituta u Sarajevu, i ističe da se do sada nije radilo skoro ništa.

– Izuzetak je južni pravac od Sarajeva do Ploča i parcijalne obnove na potezu Doboj – Banja Luka, a na cjelokupnom ostatku mreže gotovo da se ništa značajno nije dešavalo od završetka rata u BiH, kaže Čovrk i dodaje da su na željezničkim prugama u BiH potrebne velike investicije.

Manjkavošću smatra i to što se u posljednjih 25 godina nemjerljivo mnogo više ulagalo u cestovnu infrastrukturu u odnosu na željezničku.Ugroženo poslovanje

Urgentna je potreba za značajnim rekonstrukcijama željeznica u BiH jer se od završetka rata gotovo ništa nije radilo

– Samo su ljudi koji rade u željezničkom sektoru zainteresovani i onda je galama na njih, vi samo nešto tražite i zahtijevate, ali činjenica je da je zbog neulaganja upitno njihovo poslovanje, govori Čovrk, koji rješenje za lošu situaciju vidi jedino u većim ulaganjima, kojima bi se održavale postojeće i gradile nove željeznice.

A iz Željeznica Republike Srpske procjenjuju da su bh. željeznice tokom rata pretrpjele štetu od jedne milijarde eura
.

– Ako tome dodamo nemogućnost odgovarajućeg održavanja u poslijeratnom periodu, dobijemo gubitak putnika u vozovima i samo djelimični oporavak usluga u teretnom željezničkom saobraćaju, kažu iz ŽRS-a i dodaju da su uspostavljene samo osnovne funkcije željezničkog saobraćaja.