Šansa za visokokvalificirane radnike iz BiH: Uskoro lakše do posla u EU

granicabc
11.06.2020. Slavonski Brod - Na granicnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu zbog pojacanog prometa vozila stvaraju se vece guzve. Vrijeme potrebno za prelazak granice tijekom dana se neprestano mijenja, a cekanja u oba smjera mogu biti i dulja od pola sata. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Predsjedništvo Vijeća EU i predstavnici Evropskog parlamenta postigli su privremeni dogovor o nacrtu direktive kojom se uspostavljaju uvjeti za ulazak i boravak visokokvalificiranih državljana trećih zemalja, među kojima je i BiH, koji dolaze u EU raditi i živjeti. Riječ je o svojevrsnom updateu direktive o plavoj karti.

Plavom kartom se utvrđuju uvjeti za ulazak i boravak visokokvalificiranih državljana zemalja izvan EU, koji žele raditi visokokvalificirani posao u zemlji EU.

Podnositelji zahtjeva za plavu kartu EU-a trebaju predočiti valjani ugovor o radu ili obavezujuću ponudu za posao za najmanje šest mjeseci (ranije je bilo za najmanje godinu) nudeći plaću koja iznosi najmanje 1,5 prosječne bruto godišnje plaće u toj zemlji EU, dokaz da imaju potrebne kvalifikacije, valjanu putnu ispravu i, ako je to potrebno, vizu, te dokaz o zdravstvenom osiguranju.

Zahvaljujući novim pravilima, koja će zamijeniti već postojeća, dodatno će se uskladiti uvjeti ulaska i boravka visokokvalificiranih radnika te povećati privlačnost plave karte EU. Cilj tog sistema je privući i zadržati visokokvalificirane radnike, posebno u sektorima koji se suočavaju s nedostatkom kvalificirane radne snage.

To se namjerava postići smanjivanjem praga plaće za prihvat, omogućivanjem nižih pragova plaća za osobe koje su nedavno diplomirale ili u zanimanjima u kojima postoji potreba za radnicima, smanjivanjem minimalnog trajanja ugovora o radu na šest mjeseci te proširivanjem područja primjene na visokokvalificirane radnike iz sektora informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT).

Nadalje, olakšavanjem mobilnosti unutar EU, među ostalim smanjivanjem minimalnog perioda boravka u prvoj državi članici, pojednostavnjenjem i ubrzanjem postupka ostvarivanja prava na mobilnost te omogućivanjem zbrajanja perioda boravka u okviru različitih sistema u svrhe stjecanja statusa osobe s dugotrajnim boravkom.

Također, ići će se i na spajanje porodica i omogućivanje neograničenog pristupa tržištu rada za bračne drugove ili partnere nosioca plave karte

Dodatne novine će biti pojednostavnjenje postupaka za priznate poslodavce, uvođenje pravila da države članice mogu dopustiti nosiocima plave karte EU da se bave samostalnim djelatnostima ili drugim dodatnim profesionalnim djelatnostima, kao i pružanjem zaštite, posebno u slučaju nezaposlenosti, proširivanje područja primjene i na članove porodica građana EU koji su državljani trećih zemalja te na korisnike međunarodne zaštite.

Privremeni politički dogovor prije službenog postupka donošenja trebaju potvrditi Vijeće i Europski parlament.