Šanse za mlade preduzetnike i nezaposlene: Besplatna prekvalifikacija i digitalna ekonomija postali hit

5 3
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Bosanskoj Gradišci ovoga trenutka 2.100 nezaposlenih osoba aktivno traži posao, a broj zaposlenih premašio je 11 hiljada. Ovo se smatra velikim uspjehom jer je prvi put premašen broj zaposlenih iz 1990. godine. Iako se svakodnevno otvaraju nova radna mjesta stručnjaci su došli do spoznaje da se pojavio problem strukturne nezaposlenosti, odnosno neusklađenosti između ponude i potražnje radne snage.

Konkurentni na tržištu rada

Odgovor na ovaj problem je pripremljen u Odjeljenju za razvoj i međunarodne projekte gradske uprave. Bojana Bjelovuk, član Projektnog tima gradske uprave Bosanska Gradiška, najavila je veoma zanimljiv projekat, koji već nailazi na veliko odobravanje kod mladih nezaposlenih osoba.

– U sklopu prekograničnog projekta “Innova net” ćemo organizovati edukacije za 24 mehatroničara i 24 CNC operatera. Obuka će biti potpuno besplatna i sprovodit će se u Tehničkoj školi. Svim polaznicima, koji završe obuku, njihovo dodatno osposobljavanje verifikovat će se u radničkoj knjižici. Na taj način oni će biti konkurentni na tržištu rada – rekla je Bjelovuk.

Rad na osposobljavanju

I Nemanja Davidović, iz istog odjeljenja, radi na na sličnom zadatku, na osposobljavanju mladih preduzetnika.

– U okviru projekta koji je usmjeren na jačanje digitalne ekonomije želimo da putem habova doprinesemo razvoju ljudskih potencijala i infrastrukture, kako bi se riješio problem lošeg preduzetničkog okruženja. Nezaposlene i buduće poslovne ljude želimo upoznati sa projektima i šansama koje im se nude – rekao je Davidović.

Koliko se ozbiljno radi na ovim projektima govore činjenice da su u toku završni radovi na rekonstrukciji, opremanju i uspostavljanju DIH-a (digitalnog inovativnog haba) u Bosanskoj Gradišci, opremanju specijalizovanih kabineta za mehatoroniku i CNC operaterstvo u Tehničkoj školi, te opremanje regionalnog trening centra za zaštitu i spašavanje u selu Kozara.

GODISNJICA
MARKETING