Sanski Most: Porodica nema novca da hrani bolesno dijete

Porodica
Podijelite vijest
Porodica
Porodica

Dječak Bilal Kičin (11) iz Sanskog Mosta teško je obolio od celijakije, opake bolesti probavnog sistema, koju kod djece karakterišu nadut trbuh i tanki udovi.

Mališanov otac Fikret Kičin ističe kako su pojavu ove bolesti primijetili prije nekoliko mjeseci, kada su se kod dječaka pojavili neizdrživi bolovi u stomaku.

“Promijenili smo veliki broj zdravstvenih ustanova prije nego što su liječnici utvrdili pravu dijagnozu. Sada mora konzumirati isključivo namirnice koje u sebi ne sadrže gluten”, rekao je Kičin.

On je dodao kako su takve namirnice izuzetno skupe te ih je vrlo teško nabaviti.

Dodatna poteškoća je u tome što u Unsko-sanskom kantonu ne postoji pomoć vlasti u subvencioniranju nabavke takvih namirnica, što je slučaj u Republici Srpskoj i u drugim zemljama u regionu.

“Nalazimo se u izuzetno teškoj situaciji, jer supruga i ja nemamo stalno zaposlenje. Sem toga, imamo još dvoje male djece, dječaka od pet i djevojčicu kojoj je tri godine”, navodi Kičin.

Kaže kako je po zanimanju zidar, ali da nije zaposlen niti u jednoj firmi te da nema ni redovno zdravstveno osiguranje, što predstavlja dodatni problem u liječenju dječaka.

“Ovim putem bih zamolio sve ljude dobre volje da pomognu, jer se sam ne mogu izboriti sa svim životnim nedaćama”, kaže očajni otac.

U Sanskom Mostu je nedavno formirano Udruženje “Mrvica”, koje okuplja osobe oboljele od celijakije i bori se za bolji status oboljelih od te opake bolesti.

Prema njihovim podacima, u ovoj općini evidentirano je jedanaest lica koja boluju od celijakije. Zanimljivo je kako se ova doživotna kronična bolest često prezentira simptomima poput umora ili malaksalosti, no izuzev toga javljaju se dugotrajna dijareja, gubitak teka, nadutost, slabljenje mišićnog tkiva ili čak slabokrvnost.