Portal 072info

Šantić: Indikativno je da na ovim izborima imamo povećan broj birača

ahmet santic cik 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) Ahmed Šantić kazao je danas da su još prije nekoliko mjeseci tražili sastanak s Tužilaštvom BiH kako bi raspravljali o mogućim manipulacijama u izbornom procesu, posebno u vezi birača koji žive van BiH, ali da još nisu dobili adekvatno objašnjenje zašto sastanak nije održan.

To je izjavio novinarima na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se raspravljalo o Izvještaju o provođenju zakona iz nadležnosti CIK-a u 2019. godini.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Svaki dan kad dobijemo određene prijave u smislu obrazaca za glasanje putem pošte, naša zakonska obaveza je da, ako utvrdimo da ima elementa za krivičnu odgovornost, kompletne spiskove šaljemo nadležnim tužilaštvima – naglasio je.

Izrazio je nadu da će se sva tužilaštva i agencije zaista uključiti u izborni proces, jer smatra da ima elemenata da se određene radnje procesuiraju. Podsjetio je da su na prethodnim izborima imali oko 80.000 prijava. https://tpc.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Obaveza političkih partija je da animiraju što više birača za njihove programe i naravno da u taj kontigent ulaze i birači koji glasaju putem pošte. Ali je zaista indikativno da na ovim izborima imamo povećan broj birača – istakao je te dodao da CIK nije sudjelovao u animaciji birača da glasaju putem pošte.

Očito je, smatra on, da su određene skupine iskoristile mogućnost da dođu do ličnih dokumenata birača i da jednostavno iskoriste njihovo pravo na glasanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

– Problem je za nas kako utvrditi autentičnost i vjerodostojnost svih tih prijava kada imate adrese na kojima živi i po 20 osoba, a to je neka pekara ili mesnica – zaključio je Šantić.

Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Stručnjaci o predizbornoj kampanji: Bezidejno, nekreativno, anahrono, smiješno…

072info.com

Povećan broj zaraženih, idu izbori: Kako će se građani morati ponašati na biračkom mjestu

072info.com

CIK i tužilaštva u BiH odlučni u sprečavanju izbornih zloupotreba

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6