Saobraćajna nekultura glavni uzrok brojnih nesreća: Sve to treba rigorozno kažnjavati

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Saobraćajna nekultura glavni je uzrok brojnih nesreća, a u Sarajevu svakodnevno svjedočimo različitim situacijama na ulicama, od bahatih vozača, nepoštivanja pravila, pa do nepažljivih pješaka.

Ekipa „Avaza“ razgovarala je s građanima, a većina ih je rekla da se ne osjeća sigurno na cesti i da je neophodno strožije kažnjavati one koji krše saobraćajne propise.

Dobna granica

– Kao roditelj, smatram da je veoma loša situacija u saobraćaju. Kontrola saobraćaja u glavnom gradu je izuzetno loša. Vodim djecu svaki dan u školu, smatram da šoferi moraju biti oprezniji na pojedinim lokacijama, blizu škola, bolnica i slično. U gradu ima više rizičnih raskrsnica, mora se paziti. Postoji pješački prijelaz, ali vozači ne mare za to – ukazao je na neke od problema Velibor Radojković.

  • Radojković: Loša situacijaRadojković: Loša situacija

Arnela Aliov kaže da je, gledajući omladinu kako vozi, dobna granica za dobivanje vozačke mala, odnosno da treba biti iznad 18 godina.

  • Aliov: I pješaci griješeAliov: I pješaci griješe

– Ne treba izdavati vozačku dozvolu prije 25. godine. Mladi su nezreli, gledaju razne sadržaje na internetu, televiziji i ne znaju za granice. Strogo bih kažnjavala svako prekoračenje brzine, pa čak i oduzimanjem vozačke dozvole. Međutim, i pješaci su neoprezni, svi nekud žure jer su svi pod stresom – istakla je Aliov.

Kada bahati vozač ne stane na pješačkom prijelazu, burno odreagiram, kazala je iskreno za „Avaz“ Almedina Kapetan.

  • Kapetan: Ne brinu seKapetan: Ne brinu se

– Mislim da za takve vozače, koji se ne brinu ni o svom ni o tuđem životu, treba odrediti rigorozne kazne. Ima i pješaka koji su neoprezni i njih treba rigorozno kažnjavati. Dešava se da izlete pred vozilo nekog neiskusnog vozača – rekla je Kapetan.

Nepropisno parkirana vozila

Nermina Šarić kazala je da joj najviše smetaju nepropisno parkirani automobili, naročito ispred zgrada i u uskim ulicama.

– Kada se vraćam s posla, moram ići u drugo naselje da parkiram, jer mi je već neko zauzeo parking mjesto. Smatram da treba obaviti razgovor s načelnicima općina u našem gradu da se uvedu malo strožije mjere za takve vozače – zaključila je Šarić.

Avaz