Saopćenje – ŠAPA Zenica: OŠTRO KAŽNJAVANJE NASILJA NAD NAPUŠTENIM ŽIVOTINJAMA

sapa

Na e-mail naše redakcije stiglo je saopćenje za javnost od strane Udruženja „Šapa“ Zenica, koji vam prenosimo u cjelosti:

Nakon brutalnog i monstruoznog čina zlostavljanja životinja na Odmutu ZAHTIJEVAMO OŠTRO KAŽNJAVANJE NASILJA NAD NAPUŠTENIM ŽIVOTINJAMA

Dana, 9. jula 2013. godine u općini Zenica, u naselju Odmut, na adresi  Bulevar Kulina Bana br. 2, od strane poznatog počinioca, u 17:34 sati crni pas, ženka, kastrirana januara 2010. godine, žuta markica broj 147. zadobila je snažan udarac čvrstim predmetom u predjelu glave.

Odmah nakon toga primljena na skrb kod volontera Udruženja ŠAPA Zenica. Po pozivu na adresu veterinar je obavio pregled, ukazao prvu pomoći, zaključio da se radi o teškoj povredi glave, dok su dva pripadnika PU Zenica stigla na adresu u 18:45, te uzela podatke o psu, skrbnicima i počiniocu čije je ime poznato policiji, te fotografisali psa.

Udruženje ŠAPA Zenica, očekuje od pripadnika MUP-a Zeničko-dobojskog kantona da po službenoj dužnosti predaju slučaj nadležnom tužiocu, dok će i samo Udruženje podnijeti direktno krivičnu prijavu.  Očekujemo da će policijski i pravosudni organi učiniti sve što je u njihovoj moći, a u skladu sa Zakonom da kazne poznatog počinioca.

Podsjećamo nasilje na životinjama je krivično djelo, kažnjivo u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH.

Svako nasilje nad životinjama predstavlja ujedno i patološku formu ponašanja, i svojevrstan društveni problem, za koji nema opravdanja.  Danas pas, sutra vi ili vaše dijete.  Svaka osoba koja je sposobna za ovakav čin sposobna je i za gore, za nasilje nad ljudima.

Zenica prednjači po broju zabilježenih slučajeva napuštanja životinja i nasilja nad životinjama.

Građane Zenica ohrabrujemo i apelujemo da prijavljuju slučajeva nasilja i napuštanja životinja.  Životinje imaju svoja prava.  Mi smo njihov glas.  Samo tako stvaramo bolje i humanije društvo.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE