Portal 072info

SAOPĆENJE ŠAPE: Zašto izabrani zvaničnici šute i javno ne osude trovanje i ubijanje pasa u Zenici

U Zenici od 26. 01. 2017. traje trovanje napuštenih pasa, do sada su pronađena 23 otrovana psa, od kojih je 19 mrtvo, a četiri su za sada preživjela trovanje i stabilno su zahvaljujući ukazanoj pomoći.  Psi su trovani na lokalitetima Kanal, Blatuša, iza slastičarne Una, ulica Fra Grge Martića, iza Radio Zenice, područje oko Vatrogasnog, Radakovo kod Komrada, Babina rijeka kod Bazena. 

         O trovanju je Udruženje ŠAPA Zenica odmah 26.01. obavijestilo MUP ZDK, Tužilaštvo ZDK, kao i građane i medije.  Trovanje se nastavilo, te je u toku dana 31.01. otkriveno da je jos jedan pas nađen mrtav.  Članovi Udruženja su u stalnom kontaktu sa Tužiocem, kao i pripadnicima Krim službe MUPa ZDK, PU I, i ovom prilikom molimo građane da na pojavu novih leševa životinja, ili životinja sa znacima trovanja, odmah obavijeste policiju koja je dužna izaći na teren, obaviti uviđaj i sve radnje predviđene Zakonom. Podsjećamo da je ubijanje napuštenih životinja krivično djelo za koje je zaprijećena zatvorska kazna u skladu sa odredbama Krivičnog zakona Federacije BiH.  Pored toga trovanje pasa uz ostavljanje i nanošenje otrova po otvorenim površinama predstavlja krivično djelo izazivanja opće opasnosti.

         Udruženje od početka govori o svim otrovanim psima koji su otrovani na ulici, nađeni na ulici. Podatke o leševima i tijelima i tijeku istrage možete dobiti obraćanjem Tužilastvu ZDK koje će kredibilno voditi cjelokupnu istragu.  Aktivnosti Udruženja od 26.01., a vezano za dešavanja na terenu, pronalaske mrtvih tijela pasa bile su praćena od strane djelatnika MUPa ZDK, kao i Tužilaštva ZDK, gdje smo apsolutno djelovali po savjetu i instrukcijama nadležnih. Tužilaštvo ZDK je formiralo predmet i poduzeće dalje korake koje treba da poduzme u okviru svojih nadležnosti. Čanovi Udruženja ŠAPA kao i svi svjedoci nemilih zločina od 26, 27 januara i dalje su ili već dali izjave ili će dati, a biće podnesena krivična prijava i u ime Udruženja ŠAPA Zenica.

        Skandalozno je da, ni nakon šest dana od početka ovog gnusnog čina trovanja, niko od izabranih zvaničnika Grada Zenice, poglavito Gradonačnik i Gradsko Vijeće, se nije javno oglasio, sa zvaničnom javnom osudom ovog čina, kojim bi poslali poruku javnosti da se počinitelji moraju naći i kazniti, i da se ovakve krivične radnje neće tolerisati.  Pozivamo još jednom sve izabrane zvaničnike, političke stranke, vjerske zajednice da jasno i nedvosmisleno osude masovna trovanja pasa, i pošalju poruku javnosti kojom bi se obeshrabrile eventualne izolovane nezakonite akcije pojedinaca.  Ćutanje i odsustvo akcije i odsustvo osude znak je odobravanja, ohrabrivanja, nemanja interesa i naposlijetku saučesništva.  Ovaj perfidni kukavički zločin koincidira sa općom pomamom po društvenim mrežama, portalima, koja se vodi protiv napuštenih životinja Zenice, i Udruženja, gdje se akcije trovanja i ubijanja pasa podstiču i ohrabruju od strane brojnih pojedinaca.  

          Svjedočimo do sada neviđenom huškačkom pohodu i harangi na jedno od najboljih i kredibilnijih Udruženja za zaštitu životinja u BiH i njegovih volontera, koje prate sramni pokušaji inkriminacije i diskreditovanja rada što od strane navođenih pojedinaca, što od strane registrovanih Udruga poput Udruge Stop ugrizu čija je iznenadna briga za napuštene pse Zenice i dodvoravanje političkom establišmentu dapače dirljiva.  Poznato je kakva je motivacija za takve radnje, klevete, objede, spinove.  Mašta pojedinaca ovih dana uistinu nema granice, i predstavlja granično područje psihopatologije, kao i svi pokušaji prebacivanja loptice i odgovornosti i pokušaji da se zločin trovanja pripiše Udruženju, da se Udruženje optuži za profiterstvo, da se njegovi članovi proglase krminalacima koji kradu i prodaju žive ili mrtve pse. Za neupućene, trovani su psi u Zenici i ranije, i kao i sada i tada i svaki put ŠAPA Zenica je podnosila prijave, objavljivala sopćenja za medije, i nikad nije niti će ostati nijema za bilo koje kakvo i čije kršenje Zakona. ŠAPA Zenica godinama upozorava na pojave napuštanje životinja, odvođenja pasa u nepoznato, ubijanja psa (npr slučaj Bijeli kombi juli avgust 2015 kom prilikom je došlo do masovnog ubijanja pasa i pronalaska leševa na području Kamenoloma, slučaj prijavljen MUPu ZDK, date izjave, i sva pomoć nadležnim organima, slučaj pucanja na pse lokalitet Stadion slučaj prijavljen MUPu ZDK, izjave date), trovanja pasa (prije ovog zadnjeg slučaja slučaj masovnog trovanje pasa avgust 2016, lokalitet Babina rijeka, slučaj prijavljen MUPu  ZDK, Tužilaštvu ZDK, trovanja pasa u Lukovom polju). 

           Grad Zenica jeste napokon dobio Sklonište za napuštene životinje koje ima pretpostavke da bude primjer dobre prakse, između ostalog zahvaljujući Udruženju ŠAPA Zenica i njenoj konstruktivnoj i partnerskoj ulozi svih ovih godina, zahvaljujući koje je tada Zenica skinuta s crnih lista, a čije je znanje i ekpertiza u mnogome uticala da se brojni propusti u projektu Skloništa isprave ili pokušaju ispraviti budući smo godinama educirali, informisali i davali savjete.  Da li će Sklonište postati i ostati primjer dobre prakse zavisiće od onih koji vode ovaj Projekat i svih nadležnih organa.  Udruženju ŠAPA je potpuno svejedno ko Skloništem upravlja dokle god djeluje i radi po Zakonu, te je kao i do sada odmah na početku ponudilo pomoć Albi i u udomljavanju, i u volontiranju, i u definiranju standarda dobre prakse, budući nam je isključivo važna dobrobit životinja.

           Prostor za spekulaciju i sumnju je stvoren javnim istupima izabranih zvaničnika koji su najavili rješenje problema za 15 do 20 dana i sklanjanja cjelokupne populacije pasa sa ulice u azil kapacitete do 100 pasa.  Postavlja se kredibilno pitanje sudbine dovedenih pasa u sklonište iako je državni zakon jasan roka za boravak u azilu nema a do sada svi dovedeni psi bar po izjavama onih uključenih u projekat datih javno su da su psi pitomi socijalizirani i zdravi. Udruženje se već na početku izjasnilo protiv takve politike sklanjanja pasa kojima se problem građana dugoročno neće riještiti. 

             Pitamo javno kome je u interesu čišćenje ulica od pasa, ubijanja, i eventualna odvoženja na rubna područja općine koja gravitiraju sa tzv lovištima i slično.  Ovo Udruženje se godinama bori protiv takve prakse, upozorava i podnosi prijave.  Pokušaj uvlačenja Udruženja i inkriminacije je per se djelo klevete za koje postoje pravni instrumenti koje će Udruženje iskoristiti. Za razliku od onih koji nas neosnovano sramno blate, jeftino spinuju, potiču mas histeriju kao i ohrabruju pojedince za počinjenje eventualnih krivičnih dijela, ovo Udruženje nikad i nikog neosnovano nije teretilo niti prozvalo.

            Udruženje ŠAPA Zenica djeluje u skladu sa zakonima BiH koji definiraju oblast rada nevladinih organizacija, u skladu sa svojim statutom i ciljevima radi kojih je osnovano, pa će tako kao i do sada a i u budućnosti spašavati, skrbiti za bolesne polomljene operisane životinje, udomljavati napuštene životinje koji završavaju na ulici nebrigom ljudi, educirati građane i slično.  Optužbe da Udruženje ŠAPA Zenica sklanja pse u ilegalne azile, haustore, podrume ili odvodi u prigradska naselja i okolna mjesta je najozbiljnija kleveta i bijedan pokušaj da se širenjem laži Udruženje diskredituje.  Ukoliko bilo koji građanin posjeduje informacije o odvoženju pasa u prigradska naselja, čime se otvara put za njihovo dalje masovno ubijanje od strane lovaca, pozivamo sve svjedoke takvih dijela da istupe u javnost sa dokazima, fotografijama, registarskim tablicama, imenom i prezimenom kao i popisom lokacija na kojima su primijećeni navodno doveženi psi iz grada, a pozivamo i sve nadležne da istraže takve navode, postave patrole na sumnjive lokacije i ispitaju građane navodne svjedoke.    

 

Ulice Zenice jesu danas ulice na kojima leže mrtvi otrovani psi, i ne samo danas.  To jeste slika koja se ne može sakriti i nad kojom niko nema pravo da okrene glavu i ćuti.  Na izabranim zvaničnicima, nadležnim organima i građanima je da učine sve što je u njihovoj moći da se trend ubijanja zaustavi a Zenica ne ostane zapamćena kao grad trovača napuštenih životinja.  Situacija u Zenici danas oslikava jednu dobro navođenju mas histeriju i pomamu protiv Udruženja ŠAPAe Zenica i poglavito protiv napuštenih pasa ovog grada. Ko kakve planove sa populacijom napuštenih pasa ima što javne što tajne pokazaće vrijeme kao i istrage nadležnih organa.

 

 

Podijelite članak