Saopćenje SDA Zenica, zatražili održavanje vanredne sjednice Gradskog vijeća

Podijelite vijest

Klub vijećnika Stranke demokratske akcije traži održavanje vanredne sjednice Gradskog vijeća posvećene predstojećoj grijnoj sezoni. Tražimo od Gradske uprave i gradonačelnika Fuada Kasumovića da građanima objasne zbog čega će se 12.784 stambena i poslovna prostora u Zenici i ove zime zagrijavati iz stare i nepouzdane toplane u ArcelorMittalu.

Mediji su objavili da je ArcelorMittal zatražio od JP Elektroprivreda BiH kupovinu više od 70.000 tona uglja, zbog problema oko pokretanja nove toplane.

ČITAJ JOŠ:  Kasumović: Nezir Pivić, preko Ahmetspahića, uhljebljuje brata Ramu u BH Poštu

Javnost mora znati da li će biti dovoljno uglja za predstojeću sezonu, s obzirom da je ugalj naručen kasno.

Izvjesno je da Zeničane čeka još jedna neizvjesna sezona, jer će, ako uglja ne bude dovoljno, ArcelorMittalu zasigurno prioritet biti održavanje tehnološkog procesa i proizvodnje, a ne isporuka toplinske energije u mrežu daljinskog grijanja.

Dodatnu neizvjesnost stvaraju dotrajali kotlovi zbog koji je proteklih nekoliko godina više puta prekidana isporuka grijanja, pa čak i u periodima kada se temperatura spuštala više od 20 stepeni ispod nule.

ČITAJ JOŠ:  Kasumović: Nezir Pivić, preko Ahmetspahića, uhljebljuje brata Ramu u BH Poštu

Glavno pitanje je ko će odgovarati što nova Toplana ne radi, tj. ne zarađuje i vraća uloženo i što je prilikom realizacije projekta očito učinjen niz propusta, od neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na prostorima gdje se nalaze postrojenja do same tehnologije korištenja koksnog plina, koja bi dodatno mogla zakomplikovati ionako tešku ekološku situaciju u našem gradu.

Odgovornost snosi gradonačelnik Fuad Kasumović koji je početak rada nove toplane najavljivao još u prošloj grijnoj sezoni, a sada je neizvjesno da li će novo postrojenje uopće proraditi.


Podijelite vijest