Saopćenje Štaba Civilne zaštite ZDK

Podijelite vijest

Na jutrošnjoj sjednici Štaba Civilne zaštite ZDK stanje na području ugroženom poplavama ocijenjeno je i dalje složenim. Iako nivo rijeke Bosne i njenih pritoka je u opadanju na terenu trenutno mnajveći problem predstavljaju klizišta i odroni koji su prisilili brojne stanovnike sela posebno u općini Zenica da napuste svoje domove. Aktivnosti oko evakuacije i zbrinjavanja ugroženih gradjana intenzivno se obavljaju u saradnji sa policijom, pripadnicima oružanih snaga, civilne zaštite te velikog broja gradjana koji su se stavili na raspolaganje štabovima za pomoć.

Prioritet u zračnoj evakuaciji daje se bolesnim osobama, a u spašavanju i dalje učestvuje helikopter oružanih snaga.

Štab Civilne zaštite ZDK izražava veliku zahvalnost gradjanima, privrednim i drugim organizacijama koji su tokom jučerašnjeg dana  pružili pomoć donacijama hrane i odjeće evakuisane i ugrožene stanovnike ZDK.

U cilju organizovanog distribuiranja humanitarne pomoći upućuje se apel gradjanima i svim subjektima da donacije predaju na zajedničko sabirno mjesto koje se nalazi kod kapije 4 u Šljiviku hala 3 skladište Direkcije za robne rezerve. Odatle će se pomoć putem Crvenog križa rasporedjivati po punktovima. U trenutnoj situaciji kao pomoć su najneophodniji higijenski materijal, hrana za bebe, flaširana voda i mlijeko.

Štab Civilne zaštite ZDK još jednom upozorava gradjane da je saobraćaj putem M17 ograničeno prohodan. Naime, zbog transporta humanitarne pomoći evakuacije stanovnika iz ugroženih područja i rada interventnih organa poput policije, vojske, hitne pomoći neophodno je obezbijediti što brži prolazak ovih vozila na magistralnom putu M17, na kojem je aktivno nekoliko klizišta.

Iz kasarne oružanih snaga u Zenici gdje je smješten dio evakuisanih stanovnika ZDK obavještavaju da će ulazak u prostore gdje su smješteni evakuisani prilaz biti ograničen i kontrolisan, pa se mole gradjani za razumijevanje.

Štab Civilne zaštite ZDK je utvrdio ključne zadatke za današnji dan,a oni se kao i u dosadašnjim aktivnostima odnose na spašavanje ljudi i pružanje pomoći najugroženijim stanovnicima.