Saopćenje Udruženja poslodavaca Zenica povodom novog kreditnog zaduženja ZDK‏

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U povodu održavanja HITNE sjednice Skupštine ZDK na temu “Razmatranje trenutnog stanja u ZDK nastalog usljed dramatičnog pada javnih prihoda u budžetu ZDK i nedostatku sredstava za ispunjavanje Ustavnih i zakonskih nadležnosti ZDK” i odluke Skupštine o kreditnom zaduženju ZDK Udruženje poslodavaca Zenica daje sljedeće Saopćenje.

Nagomilana dugovanja ZDK iz ovog, kao i iz prethodnih perioda, drastičan pad javnih prihoda uzrokovan padom privrednih aktivnosti, na žalost, kao jedinu mogućnost za izlazak iz trenutne finansijske krize nametnuli su novo kreditno zaduženje Kantona.

ČITAJ JOŠ:  Mljekari kažu da nema potrebe za zabranom izvoza iz BiH: Mlijeka će biti, a cijene će rasti

Obaveza nas, kao privrednika, jeste da upozorimo nadležne u Kantonu, prije svega Premijera ZDK, Ministricu finansija i POSEBNO Ministra za privredu ZDK da se kod utroška sredstava dobijenih iz kredita posebno vodi računa o NAČINU utroška istih.

Ukoliko bi kreditno zaduženje imalo za cilj SAMO izmirenje obaveza po osnovu neisplaćenih plaća, kao i novih plaća (do izbora) budžetskim korisnicima, izmirenje obaveza prema socijalnim i ostalim kategorijama BEZ da se izmire obaveze prema privrednim subjektima, nastale po osnovu isporuka roba i usluga i odobrenih podsticaja, ono ne bi imalo stvarnog efekta i bilo bi u isključivoj funkciji predstojećih izbora.

ČITAJ JOŠ:  U Srebrenici tokom ove godine nastavak procesa deminiranja

Mi se nadamo, i želimo vjerovati,da neće biti tako i da će Vlada ZDK izmirenjem obaveza I PREMA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA pokazati da razumije da bez podrške privredi nema punjenja budžeta,odnosno trajnog rješenja finansijske krize u Kantonu.

GODISNJICA
MARKETING