Saopćenje za javnost KCUS-a zbog huškanja građanstva

kcus
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Sindikat KCUS Sarajevo izražava veliko nezadovoljstvo zbog svih izjava ministra zdravstva Kantona Sarajevo, prof. dr Harisa Vranića upućenih na račun rada i funkcionisanje KCUS-a Sarajevo.

Trenutno ministar zdravstva KS pokazuje neobjašnjivu neprijateljsku djelatnost prema KCUS – u iako zna koliko i kako se radi na KCUS-u.

Iznošenjem neistina izaziva huškanje građanstva prema KCUS-u, što ministar konstantno radi u Vladi KS. Nijedna zdravstvena ustanova u BiH, čak i kada ima veće probleme od KCUS-a nije u fokusu javnosti i pod političko medijskim nasrtajima kao KCUS.

Na ovaj način ministar umjesto da rješava probleme oko potpisivanja Kolektivnog ugovora i prava uposlenika u zdravstvu na nivou KS, želi kazniti posebno uposlenike KCUS-a za predan rad i uspjehe koji su ostvareni.
Ministar odlično zna da su se uposlenici KCUS-a hrabro nosili i borili sa COVID-19 pandemijom od samog početka, i da se istovremeno najtežim bolesnicima uvijek pružala potrebna zdravstvena usluga.

ČITAJ JOŠ:  Još jedan stručnjak napustio KCUS

Stoga je sramotno od strane ministra da stalno vrši pritisak na KCUS iznošenjem neistina i time bespotrebno obmanjuje javnost.

Na KCUS-u kao i u svim drugim zdravstvenim ustanovama svi uposlenici mogu da biraju da li će da ostanu i rade ili da odu u neku drugu zdravstvenu ustanovu, tako da odlazak četiri doktora ne umanjuje vrijednost rada KCUS-a, niti umanjuje kvalitet pružanja zdravstvenih usluga pacijentima.

Ministar u svojim izjvama za pojedine medije iznosi neistine o statusu i radu Interventne kardiologije, te navodi da u ovome trenutku na KCUS-u nema interventnog kardiologa i da se praktično ne može više obezbjediti hitna kateterizacija.

ČITAJ JOŠ:  Još jedan stručnjak napustio KCUS

Sindikat KCUS-a koji štiti radno pravo svojih članova mora istaći da u ovome momentu na KCUS-u odnosno Interventnoj kardiologiji radi pet vrsnih interventnih kardiologa. Napominjemo da na Interventnoj kardiologiji rade još dva kardiologa koji se edukuju i koji bi u narednoj godini dana trebali položiti specijalistički ispit, te samostalno počeli raditi kao interventni kardiolozi.

Sindikat KCUS-a strogo osuđuje plasiranje neistina od strane određenih medija da je dr Mesud Jamaković, interventni kardiolog na dužem bolovanju, jer se isti trenutno nalazi na godišnjem odmoru kao i još jedan ljekar. I sa korištenjem godišnjih odmora Interventna kardiologija nesmetano funkcioniše.

ČITAJ JOŠ:  Još jedan stručnjak napustio KCUS

Također Sindikat KCUS-a mora podsjetiti ministra zdravstva KS prod. dr Harisa Vranića da je Interventna kardiologija uvijek mogla obezbjediti „zlatni sat“ koji je nesmetano funkcionisao i prije 2016. godine, kad su na Interventnoj kardiologiji radila samo dva interventna kardiologa, a u periodu kada je i on sam bio uposlenik KCUS-a. S toga ne vidimo problem u funkcionisanju Interventne kardiologije sa pet vrsnih interventnih kardiologa.

Na kraju apelujemo da ministrar prof. dr Vranića što manje dezavuiše javnost iznošenjem neistina o radu KCUS-a i što prije organizuje sastanak pregovaračkih timova Vlade KS i reprezentativnog Sindikata i potpiše Kolektivni ugovor kako bi se popravio status uposlenih u zdravstvu KS.

GODISNJICA
MARKETING