d2 penzioneri
AUTOR: K.H.
DATUM: pro 7, 2021 @ 15:55
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Dana 30.11.2021.godine održani su mirni protesti penzionera-umirovljenika Zeničko-dobojskog kantona na Trgu Alije Izetbegovića kod robne kuće “BOSANKA”, na kojima je prisustovalo oko 10.000 (deset hiljada) penzionera-umirovljenika.

Na protestima su jasno i glasno izneseni ZAHTJEVI koji trenutno najviše opterečavaju populaciju penzionera-umirovljenika, kao što su niske, mizerne penzije-mirovine, neadekvatna socijalna i zdravstvena zaštita, šarenolika esencijalna lista lijekova na nivou Federacije BiH, neselektivno poskupljivanje tj. divljanje cijena na tržištu artikala najbitnijih za život i preživljavanje.

Također taj dan na protestima jednoglasno je iznesen ZAKLJUČAK prema Parlamentu Federacije BiH, a koji se odnosi na izmjene i dopune Zakona PIO/MIO tj. privileguju se određene kategorije koje su već ZAKONOM PIO-MIO donesenim 2018. godine privilegovane prilikom penzionisanja.

Ne bi bilo poželjno da se na sjednici Doma naroda Federacije BiH sutra, 08.12.2021. godine, potvrde izmjene i dopune ZAKONA PIO/MIO FBiH koje su već usvojene 30.11.2021. godine na sjednici Parlamenta FBiH.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Nadamo se da do toga neće doći jer su naši ZAHTJEVI ispred Saveza udruženja penzionera-umirovljenika FBiH jedinstveni za povećanje svih penzija-mirovina od 10%(deset posto).

LIDER