Saopštenje N/FSBiH: Savez ima intenciju da pomogne klubovima

Povodom natpisa u medijima i reakcija pojedinih klubova BH Telecom Premijer lige BiH, a u vezi sa realizacijom sponzorskog ugovora sa BH Telecomom, želimo javnost informisati o slijedećem:

“Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine sponzorskim ugovorima sa BH Telecomom imao je intenciju da pomogne klubovima, a aranžman u koji NS/FS BiH nije ušao zbog bilo kakvog profita. Naime, iz sredstava ovog ugovora već dvije sezone pokriveni su troškovi kotizacije klubova, kao i troškovi svih službenih lica. Konkretno, nakon što klubovi izvrše reklamno-propagandne usluge prema sponzoru, a poslije kompleksnih zakonskih procedura, finansijska sredstva koja dobije NS/FS BiH iz ovog ugovora neposredno se uplaćuju sudijama, kontrolorima suđenja i delegatima na premijerligaškim utakmicama i u tom smislu klubovi nemaju bilo kakvih obaveza prema njima. Kako sponzorski fond nije bio dovoljan, NS/FS BiH je u prethodne dvije sezone i iz vlastitih finansijskih resursa snosio dio troškova službenih lica.

Na sastancima koji su održani sa klubovima BH Telecom Premijer lige većina je apsolutno podržala i novi ugovor sa istim sponzorom u istim finansijskim okvirima kao i ranije. Istina je da su, shodno zahtjevu sponzora, obaveze pojedinih klubova u novom ugovoru nešto veće u pogledu ustupanja prava na TV prenose, ali je u vezi s tim potrebno naglasiti da je raspored utakmica za TV prenose predložio BH Telecom, a ne NS/FS BiH.

Međutim, Savez je u kontaktima sa sponzorom i TV kućama, koje će prenositi utakmice pokušao izdejstvovati određena prava za klubove sa najvećim brojem utakmica predviđenih u TV prenosima. Takvi pregovori su još u toku i Savez će učiniti sve da budu okončani u interesu klubova.

Ovom prilikom želimo istaći da je NS/FS BiH pokušao inicirati formiranje udruženja premijerligaša. Nažalost, klubovi nisu u dovoljnoj mjeri iskazali zainteresovanost da takvu inicijativu i realizuju, te osnuju udruženje koje bi artikulisalo njihove zajedničke ciljeve i interese, pa i u kontekstu sponzorstva lige.

NS/FS BiH je na različite načine pomagao klubovima, pogotovo u rješavanju finansijskih problema, intervencijom kod poreznih organa, prolongiranjem rokova za izvršavanje finansijskih obaveza, otpisom dijela dugovanja itd. Takođe, NS/FS BiH je putem UEFA projekata osigurao i značajna finansijska sredstva za unapređenje infrastrukture na premijerligaškim stadionima, kao i finansijsku pomoć za razvoj omladinskog nogometa/fudbala.

U tom smislu, potrebno je napomenuti da je, uz oslobađanje od kotizacije u iznosu od 12.000 KM po sezoni, odlukom Izvršnog odbora NS/FS BiH, ove godine klubovima BH Telecom Premijer lige otpisan i dio dugovanja u iznosu od po 10.000 KM, te da je svakom klubu, koji je u posljednje tri sezone član prvog stepena takmičenja, osigurano po 90.000 eura iz investiocionog projekta za razvoj infrastrukture. Na ovaj način, NS/FS BiH je svakako omogućio stvaranje boljih uslova za funkcionisanje klubova.

NS/FS BiH izražava žaljenje ako pojedini klubovi nisu uočili napore, koji je savez u posljednjih nekoliko godina učinio u cilju finansijske i svake druge pomoći klubovima, te afirmaciji lige i popularizaciji nogometa/fudbala. Bez obzira na pokušaje dezavuisanja takvih napora, NS/FS BiH će nastaviti kontinuitet djelovanja u pravcu daljeg prosperiteta, uz svestranu saradnju i pomoć klubovima, ali i potpuno ostvarenje i zaštitu interesa NS/FS BiH”, stoji u saopštenju bh. kuće nogometa.