Saopštenje o isplati premije za proizvodnju povrća i cvijeća u plastenicima i staklenicima

Na 26. Sjednici Vlade Zeničko dobojskog kantona, održanoj dana 07.09.2015. godine, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede usvojen je Zaključak o isplati premije za proizvodnju povrća i cvijeća u plastenicima i staklenicima. Vlada Kantona je odobrila sredstva za 44 poljoprivredna proizvođača sa područja Zeničko-dobojskog kantona u ukupnom iznosu od 186.429,60 konvertibilnih maraka , u skladu sa Programom utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2015. godinu i Upustva o poticanju poljoprivredne proizvodnje.

Pravo na premiju ostvarili su poljoprivredni proizvođači koji su registrovani kao samostalni poljoprivredni proizvođači po Zakonu o obrtu , posjeduju plastenike ili staklenike odgovarajuće površine na području kantona , te da su ispunili i ostale uslove propisane Upustvom.

Proizvodnja povća i cvijeća u zatvorenom prostoru nastavlja trend rasta i evidentan je značajan rast površina na kojim se obavlja proizvodnja kao i broj registrovanih proizvođača na području Zeničko-dobojskog kantona . Prema podacima ministarstva površina na kojoj se obavlja registrovana plastenička i staklenička proizvodnja u 2015. godini povećana je za 30 % u odnosu na 2014.godinu . Broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača u istom periodu povećan je za 47 %.

Ministarstvo će u skladu sa raspoloživim sredstvima i u narednom periodu podsticati ovu proizvodnju koja je prepoznata kao jedna od proizvodnji koja, uzimajući u obzir resursne mogućnosti našeg kantona, ima perspektivu i mogućnost dodatnog zapošljavanja.

Na istoj sjednici usvojen je Zaključak o isplati premije za prozvodnju presadnica povrća. Za ove namjene izdvojena su sredstva u iznosu 20.000,00 konvertibilnih maraka.

Copy

zdk.ba

Prethodni članakInstagram uveo promjenu koja vam se neće svidjeti
Sljedeći članakČetrnaest godina od napada na Blizance