SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”

SREBRENICA cvijet
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon godinu dana od usvajanja   Revidirane strategije za progon ratnih zločinaca , ista predstavlja „ mrtvo slovo na papiru“.  

Preko 300 predmeta A kategorije „ Pravila puta“ dostavljenih od strane Tribunala za bivšu Jugoslaviju su sakriveni od javnosti i ništa se ne radi na njima iako je anexom B Strategije određeno da su navedeni predmeti apsolutni prioritet u radu Tužilaštva u BiH.

Tražimo da se hitno pristupi  realizaciji Revidirane strategije i tražimo da međunarodna zajednica izvrši uvid i kontrolu odobrenih i deblokiranih sredstava koja su stavljena na raspolaganje nadležnim institucijama od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

ČITAJ JOŠ:  Majke Srebrenice: U Srbiji i RS znaju gdje su kosti naše djece

Neprihvatljivo  je da se blokadom  Revidirane strategije ne samo štite ratni zločinci , nego je blokada dio regionalne opstrukcije i blokade progona ratnih zločinaca koju sprovode Srbija i Hrvatska.

Udruženja žrtava su u kontinuitetu predavala  liste i spiskove osoba koje se dovode u vezu sa zločinima, a nalaze se u presudama haškog suda, a blokadom registracije presuda  Tribunala iz Haga od strane Ministarstva pravde i VM BiH se onemogućava progon navedenih osoba i štite ratni zločinci.

Ukoliko se hitno ne uklone opstrukcije i blokade, zahtijevat ćemo da se ključne osobe koje se nalaze  na A listi Pravila puta i u presudama Tribunala, procesuiraju od strane nadležnih međunarodnih sudova i mehanizama.

ČITAJ JOŠ:  Majke Srebrenice poručile Abazoviću: Naša djeca su ubijena samo zato što su Bošnjaci
GODISNJICA
MARKETING