Portal 072info

Saradnici turske organizacije upleteni u šverc oružja

pistolj

Bezbjednosno-istražne agencije, u okviru provjera tajnog rada kancelarije turske humanitarne organizacije ”Insan hak hurijet” u BiH, otkrili su još nekoliko aktivnih saradnika ove organizacije za koju se sumnja da podržava teroriste i bavi se švercom naoružanja.

Između ostalih, to su Sirijac Ajman Avad, te brat i sestra iz Saudijske Arabije Nidal i Badija Halil, djeca nekad najtraženijeg teroriste na svijetu Abu Nidala, piše “Glas Srpske”, pozivajući se na sagovornika bliskog bezbjednosnim agencijama.

Postoje pokazatelji da su njih troje, posredstvom ove turske organizacije, umiješani u šverc naoružanja i “pranje novca”, a državljanstvo BiH dobili su na nezakonit način, navodi izvor ovog lista.

Badija Halil, koja je udata za državljanina BiH Adnana Buzara, jednog od vođa vehabijskog pokreta u Austriji koji učestvuje u finansiranju vehabija u BiH, ima veoma važnu ulogu u “pranju novca” ove organizacije preko većinskog vlasnika jedne banke u Sarajevu, što je naročito pojačano od kraja 2012. godine.

Badija Halil rođena je u Rijadu, a na osnovu odluke od 6. maja 1997. godine koju je potpisao tadašnji šef sarajevske policije Ismet Dahić, odobren joj je upis u knjigu rođenih u opštini Centar.

Njen brat Halil rođen je u Rijadu, a na osnovu odobrenja MUP-a Sarajevskog kantona, uz potpis šefa u MUP-u Senada Mašovića, omogućen mu je upis u matičnu knjigu rođenih u sarajevskoj opštini Centar.

Avad je pripadnik radikalnog pokreta “muslimansko bratstvo”, nekadašnji je glavni obavještajac odreda “El mudžahedin” i predsjednik nevladine organizacije “Esarije”. Zbog ilegalnog boravka u BiH, bio je uhapšen 2009. godine, ali je oslobođen nakon 20 dana.

Srna

Podijelite članak