Saradnja BiH i Srbije: Obuka spasilaca za hitne intervencije

1 36
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Uz podršku Evropske unije, u Sarajevu je održana prva promocija projekta “Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinirani odgovor u pograničnom području Srbije i BiH”, čija je vrijednost 375.712 eura, a trajat će 21 mjesec.

Projektne aktivnosti bit će realizirane u Zlatiborskom okrugu u Srbiji, a u BiH u Brčkom, Foči, Orašju, Bijeljini, Sarajevu, Trnovu, Hadžićima.

Spasilac Gorske službe spašavanja Srbije Branislav Ćurčin rekao je da su u okviru projekta već nabavili motorne sanke, kvad vozilo, prikolicu za povrijeđene i dio medicinske opreme, što će im znatno olakšati funkcioniranje u budućnosti.

– Zajedničke obuke koje ćemo provoditi s kolegama iz BiH doprinijet će da budemo spremniji za svaku eventualnu vanrednu situaciju u budućnosti – rekao je Ćurčin.

Dijana Rađo iz Gorske službe spašavanja, Stanica Sarajevo, istakla je značaj zajedničkog djelovanja u pograničnoj oblasti, kao i važnost dobro obučenih spasilaca u oblastima spašavanja iz voda i sa planina.

Dženadin Veladžić iz Gorske službe spašavanja Federacije BiH kaže da gorske službe iz republika bivše Jugoslavije već 10 godina intenzivno sarađuju i nada se da će ovaj projekt pomoći da ta saradnja bude podignuta na viši nivo.

Senad Kovačević iz Civilne zaštite Hadžići rekao je da bi gorske službe spašavanja trebale biti više prepoznate u sistemu civilne zaštite, dok je Adnan Osmanović iz Gorske službe spašavanja Distrikta Brčko naveo da će saradnja podići i svijest u javnosti o pitanjima civilne zaštite.

Kako je naveo Nenad Lečić iz Planinarskog udruženja “Tara”, u okviru ovog projekta već su nabavili opremu za Planinarski dom u Rastištu, a zahvaljujući tom uvjeti za boravak su podignuti na znatno viši nivo.

Osim specifičnih ciljeva projekta, plan je da se podigne svijest stanovništva kako se treba ponašati u slučaju velikih prirodnih katastrofa, ali i da se doprinene širenju volonterizma.