Saradnja Mašinskog i Medicinskog fakulteta u Zenici – Viziri za medicinare

Studenti i profesori Mašinskog i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici u nedjelju su počeli s proizvodnjom vizira za zaštitu medicinskog osoblja u borbi protiv pandemije koronavirusa,  kazao je za Fenu Mirza Oruč, sa zeničkog Medicinskog fakulteta.

Sva proizvodnja se odvija u Kreativnom laboratoriju za podsticaj i razvoj poduzetničkih i inovativnih ideja – IDEALAB Zenica, ali su im na uslugu svoje 3D printere stavili i Razvojna agencija Zenica (ZEDA), Gradska biblioteka Zenica, Razvojna agencija Žepče, neke privatne firme te osnovne i srednje škole u Zeničko-dobojskom kantonu.

– S obzirom da nam na ovakav način treba čak 3,5 sata za izradu jednog vizira, za sada ih dnevno “isprintamo” između 30 i 35. Ovo je samo prelazno rješenje, dok ne krene serijska proizvodnja.

Ono što smo proizveli, već smo i distribuirali nekim zdravstvenim ustanovama. Naravno, prvi su otišli u Kantonalnu bolnicu Zenica, ali i u bolnici u Goraždu, zatim Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Dom zdravlja Zenica – rekao je Oruč i najavio kako će viziri biti dostavljeni i drugim ustanovama u ZDK-u i drugim općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini.

Oruč napominje kako su, u nemogućnosti da nabave potrebnu zaštitnu opremu, iskoristili prototip češke kompanije “Prusa Research 3D Printers”, a s proizvodnjom su počeli na inicijativu doktorice Mersihe Mahmić- Kaknjo iz KBZ-a.

– Česi su razvili prototip i stavili ga dostupim svim ljudima, ali samo uz uslov da se ne prodaje. Uslov je, znači, da se pokloni bolnicama, odnosno svima koji sudjeluju u borbi protiv koronavirusa – napominje Oruč.

Dodao je da su u realizaciji svoje ideje dobili podršku i od doktora Gorana Čerkeza, pomoćnika federalnog ministra zdravstva, s kojim zenički fakultet ima izvrsnu saradnji na mnogim projektima.

– On je bio oduševljen idejom pa nam je osigurao i donaciju materijala za prozirne dijelove vizira, koju nam je poslala kompanija OBI. Sretni smo što su i u drugim gradovima počeli proizvodnju ove, dodatne medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa te što smo, na neki način, upravo mi i pokrenili tu lavinu- istakao je Oruč i dodao da su imali podršku svih nadležnih na UNZE-u, Gradske uprave Grada Zenica i Vlade ZDK-a…