Portal 072info

Sarah proputovala pola svijeta radeći na kruzerima

Koliko teška može biti potraga za poslom u BiH najbolje zna 25-godišnja Travničanka Sarah Otuzbir, koja je nakon dvije godine vanrednog studiranja i potrage za poslom odlučila odgoditi fakultetsko obrazovanje te otići na kruzer.

Velika želja

– Dvije godine sam pokušavala naći posao tokom radne sedmice, s obzirom na to da sam studirala vanredno vikendom. Kako nisam uspijevala ništa naći, jednostavno pukao mi je film, odlučila sam otići na kruzer. Odluku mi je olakšala činjenica da sam oduvijek željela putovati, skupila sam hrabrost za 22. rođendan i prijavila se – kazala je Otuzbir.

Od tada je odradila već tri ugovora za kompaniju „Princess cruises“, a proputovala je pola svijeta.

– Na brodu radim kao konobar u baru, a proputovala sam čitav Mediteran, istočnu i zapadnu obalu SAD, Havaje, Tahiti, Novi Zeland, Australiju, Karibe – rekla je.

Vratiti se kući, dodaje, uvijek je lijepo, isto kao i otići na novu turu, za koju kaže da bi svaki put trebala biti još jedna.

 Velik napredak

– Uvijek kažem da idem odraditi još jedan ugovor i to je to. Ne znam do kad ću to raditi, ali svakako namjeravam ostati na brodu jer ima dosta mogućnosti za napredak, a i lijepo se vratiti kući sa zaradom pa sebi priuštiti nešto i pomoći roditeljima – kazala je Otuzbir za kraj.

Rad na postotak

Zanimljivo je da Otuzbir na brodu ne radi za plaću, nego na procent.

– Zavisi sve od veličine broda i broja putnika, ali ja dobijem 18 posto od svega što prodam kao konobar. Recimo, nakon prve ture zaista nisam pazila koliko ću trošiti na brodu i kući sam se vratila sa 6.500 dolara, dok sam posljednju turu pazila koliko trošim i kući sam donijela 2.000 dolara – rekla je.

Sarah u radnoj uniformi u Sidneju - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Sarah u radnoj uniformi u Sidneju

AVAZ

Podijelite članak
  • 133
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box