Sarajevo će uskoro dobiti “oko sokolovo” koje će automatski snimati one koji voze i parkiraju na trakama za javni prijevoz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica (NiP) je jučer najavio nabavku sistema kojim će se automatski registrovati vozila parkirana na stanicama javnog prijevoza i koja se kreću trakom namijenjenom za vozila javnog prijevoza.

Riječ je o sistemu koji će koštati više od 850.000 KM, a kojim će se, kako je rekao Katica, doprinijeti smanjenju kršenja saobraćajnih propisa. Objasnio je o kakvom je sistemu riječ.

“Njime je potrebno osigurati nadzor stanica javnog prijevoza, kretanje saobraćajnom trakom namijenjenom za javni prijevoz, ulazak u zonu saobraćaja namijenjenog za vozila javnog prijevoza, prepoznavanje registarskih tablica, kreiranje baze registarskih tablica vozila koja se zaustavljaju ili se kreću u ovim područjima te uvezivanje u sistem za obradu prekršaja koji se već koristi u MUP-u Kantona Sarajevo”, ukazao je Katica.

Sličan sistem za sankcionisanje nepropisnog parkiranja, nazvan “Oko sokolovo”, postoji u Beogradu. Riječ je o vozilima na kojima je uređaj kojim se također automatski registruju nepropisno parkirana vozila.

Vozilo

Vozilo “Oko sokolovo” u Beogradu

Nadležni u Kantonu Sarajevo nisu precizirali da li će sistem koji najavljuju biti poput onog u srbijanskom glavnom gradu ili će to biti stacionarni uređaji.

Klix.ba je ranije pisao o tome da mnogi u Sarajevu stanice vozila javnog prijevoza i pješačke površine koriste kao parking. To se posebno dešava u blizini ugostiteljskih objekata uz glavnu gradsku saobraćajnicu. Time ugrožavaju sve ostale učesnike u saobraćaju, prvenstveno pješake.

MUP Kantona Sarajevo uvjerava da ulažu velike napore kako bi sankcionisali one koji nepropisno parkiraju.

Klix.ba