Sarajevo ćuti dok Zagreb odaje počast Kemalu Montenu

Godišnjica smrti velikana bosanskohercegovačke pop-rock školeu njegovom rodnom gradu proteći će tiho. 

Možda će tek porodica Kemala Montena, pokoji prijatelj ili obožavatelju četvrtak 21. januara obići njegovo posljednje počivalište u Aleji velikana na gradskom groblju Bare, gdje je prije godinu dana za sarajevskim šansonijerom plakalo na hiljade duša spojenih njegovom pjesmom. Tek da se ne zaboravi, sahranjen je uz pjesmu Sarajevo, ljubavi moja. 

Kemal Monteno u međuvremenu nije dobio svoju ulicu u Sarajevu, po njemu se ništa nije nazvalo, niti je dobio ikakvo posthumno priznanje, njegove balade nisu uvrštene u udžbenike za muzički odgoj, a koncertni menadžeri, ionako, preferiraju zvijezde reality show programa. 

Tako je ulogu grada koji čuva plamen Montenovog naslijeđa suvereno preuzeo Zagreb. 

U Zagrebu koncert u čast Kemala Montena: Pročitajte ko nastupa

Njegovi prijatelji, obitelj kompozitora Đele Jusića, uz blagoslov porodice Monteno, udruženje s imenom slavnog muzičara osnovali su u Hrvatskoj te se tako zvanično i pravno obavezali na čuvanje uspomene. Divan gest plemenitih ljudi koji treba pozdraviti. 

Stoga nas ne treba čuditi vijest da će povodom prve godišnjice smrti velikog Sarajlije, njemu u čast pjevati Zagreb, u svojoj znamenitoj, akustičnoj i Keminoj muzici dostojnoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, uz učešće nekih od najvećih zvijezda popularne muzike. 

Bit će na sceni i Sarajlija koje u Keminom rodnom gradu naprosto nije imao ko da okupi i organizira. A i da je bilo drukčije – u kojoj bi to dvorani oni nastupili? 

Domu mladih – nekadašnjem hramu sarajevske pop rock škole koji se u međuvremenu pretvorio u skorojevićku turbo-folk tvrđavu; u dvorani s imenom Keminog druga Mirze Delibašića – koja otužno propada u turobnom društvu butika švercovane robe i zadimljenih salona za nadogradnju noktiju, izgleda jedine ekonomski isplative djelatnosti Privrednog grada Skenderija; ili u hladnoj Zetri koja svoja milionska dugovanja prebija preko leđa mladih sportista. 

Plejada Keminih savremenika pjevat će večeras Zagrepčanima i podsjetiti ih na neke od najljepših melodija i stihova koji su izlazili iz Sarajeva, onog nekadašnjeg, ljepšeg, uređenijeg i voljenijeg od svojih institucija i građana. 

Halid Bešlić, Hanka Paldum, Haris Džinović, Ismeta Dervoz, Jasna Gospić, Zlatan Fazlić Fazla, Željko Bebek i Dražen Žerić Žera… večeras će pjevati u čast svog sugrađanina na koncertu koji, kako stvari stoje, nismo zaslužili.

Radiosarajevo.ba