Sarajevo jedan od najposjećenijih gradova u svijetu

Sarajevo jedan od najposjećenijih gradova u svijetu

Tokom mjeseca juna, Grad Sarajevo je samostalno, te u partnerstvu sa Fondacijom ”Sarajevo – srce Evrope”, koju je sa Vladom Francuske utemeljio, organizirao i realizirao brojne kulturne, memorativne, znanstvene i sportske manifestacije povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata – istaknuto je na današnjoj pres konferenciji gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić.

”Cilj svih manifestacija koje smo organizirali, a njih je preko 30, bio je poslati poruke mira, solidarnosti, tolerancije, razumijevanja. Bilo je važno da iz Sarajeva odu lijepe slike, jer je svijet naučio da odavde obično idu teške slike stradanja i razaranja. I mislim da smo u tome uspjeli”, kazao je gradonačelnik Komšić, te se zahvalio medijima, kako domaćim tako i stranim, koji su pratili prigodne manifestacije u organizaciji Grada u ovoj jubilarnoj 2014. godini.

Komšić je dodao da je za praćenje koncerta Bečke filharmonije u Vijećnici bilo akreditovano 115 novinara. Pored velikog broja domaćih novinara, fotoreportera i snimatelja, stigli su u Sarajevo i izvještavali o koncertu Bečke filharmonije novinari iz Austrije, Njemačke, Francuske, Švicarske, Japana, Španije, Hrvatske, Italije, Češke Republike, Velike Britanije SAD, a preko naših dopisnika vijest o Bečkom koncertu i Sarajevu je obišla i Kinu.

Događaj koji je također privukao veliku pažnju i domaće i svjetske javnosti, bila je i biciklistička utrka Grand Prix Sarajevo 2014, održana pod pokroviteljstvom čuvenog Toure de Franca. Gradonačelnik je ovom prilikom pomenuo i druge projekte, poput konferencija historičara i mladih, izložbi, predstava, koncerata, filmskih projekcija, projekata mladih BiH i zemalja EU…

Rezultat našeg izuzetnog angažmana i rada je taj da je Sarajevo u proteklih šest mjeseci bilo jedno od najposjećenijih gradova u svijetu.

”Činjenica je da su u junu svi smještajni kapaciteti u Sarajevu bili popunjeni. I naravno, od stranih gostiju, najviše su prednjačili Austrijanci i Francuzi, ali naš grad su posjetili i turisti iz Turske, Južne Koreje, Austrije, Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije”, kazao je Komšić, te dodao da se očekuju značajni finansijski efekti kako u turizmu, hotelijerstvu, tako i u uslužnim i zanatskim djelatnostima.

Cafe.ba/Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE