Sarajevo ostaje u lockdownu, RS otvara bašte

Ugostitelji iz Republike Srpske podsjećaju premijera na datu riječ, dok je sarajevska Vlada poslušala preporuke Kriznog štaba.

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i produžila restriktivne mjere do 12. aprila, tako da u glavnom gradu i dalje neće raditi ugostiteljski objekti, kladionice, bazeni, teretane, sportski i spa-centri. Kafićima i restoranima i dalje je ostavljena mogućnost šalterske prodaje i kućne dostave.

RADNICI NA ČEKANJU

Predsjednik Udruženja poslodavaca, ugostiteljstva i turizma Horeca RS Dalibor Šajić rekao je jučer kako očekuje da u ponedjeljak budu otvoreni ugostiteljski objekti u Srpskoj.

– Premijer RS-a Radovan Višković obećao je Horeci da će pod strožijim epidemiološkim mjerama biti otvoreni i bašte i lokali. Nadam se da će to obećanje biti ispunjeno, jer je svima jasno u kakvoj se situaciji nalazimo, istakao je Šajić.

A kako oni u RS-u, nezadovoljni su i ugostitelji širom Federacije BiH.

– Mi smo porodična firma koja radi od 1978. godine. Ni u ratu nismo zatvarali, radili smo normalno. Sad u pandemiji pet puta je teže nego što je u ratu bilo. Opao je promet. Gostiju na spavanju gotovo da nema. I ono malo što ih dođe, to su sve domaći turisti. Nema stranih turista, nema dijaspore, nema svadbi, a to su stvari koje su u ugostiteljstvu zarada.

Kako restoran trenutno radi, govori podatak da smo troje ljudi poslali na čekanje. Brat i ja konobarišemo, mama je u kuhinji, otac radi nabavku i dostavu. Dvostruko više radimo da bismo došli do toga da nam na kraju mjeseca, kad se plate svi doprinosi i računi, ostane eventualno neka platica, kazao nam je Emir Fejzić, koji je sa bratom Adnanom vlasnik restorana i hotela Fontana u Zenici.

Fejzić govori da su se ugostiteljski radnici doveli u situaciju da sebi govore da je uredu biti na pozitivnoj nuli.

– To nije uredu. Nikakve pomoći od države nije bilo. Godina je otkako je država odredila karantine po hotelima. I u naš hotel je raspoređen karantin. Država do danas nije platila za to. Mi plaćamo sve svoje obaveze na vrijeme. Ne znam na šta će ovo izaći, naglašava Emir Fejzić.

I braća Ivan i Andrija Petrović na otvaranje ugostiteljske radnje odlučili su se baš u pandemiji, zbog čega ih gosti otvoreno pitaju što im je to trebalo.

NE GUBIMO VJERU

– Naše prethodno poslovanje nije preživjelo prvi lockdown, iako smo svim silama nastojali da sačuvamo posao. Na našu žalost, desio nam se najgori mogući scenarij, kojem su kumovale mnoge druge nepravedne okolnosti. Ali, opet nismo gubili vjeru i dali smo sve od sebe da u ovom novom poduhvatu napravimo nešto neuporedivo bolje od onoga što smo prethodno radili, priča Ivan Petrović, koji je sa bratom Andrijom vlasnik UO Krčma bp u Zenici.

Petrovići su rekli da su potrebe za zaštitom života i zdravlja kao svete vrijednosti u vrhu svih prioriteta društva, ali da se nikako ne mogu oteti dojmu da su mjere koje se poduzimaju u mnogo čemu nelogično uperene isključivo protiv određenih djelatnosti.

Prethodni članakNove analize: AstraZeneca ima sličnu učinkovitost kao Moderna, Johnson & Johnson i Pfizer
Sljedeći članakNevjerovatan završetak aukcije za Ronaldovu traku, prodana za više od 60.000 eura