Portal 072info

Sarajevska novinarka Miranda Patručić dobitnica prestižne nagrade Vitez međunarodnog novinarstva

Novinari istraživači iz Bosne i Hercegovine i Meksika, koji su otkrili financijski kriminal i kršenje finansijske discipline na najvišim nivoima, dobitnici su nagrade Vitez međunarodnog novinarstva 2016. godine, objavio je Međunarodni centar za novinare (ICFJ). Nagrada dokazuje izvrsno izvještavanje, koje je imalo veliki društveni uticaj.

Dobinici nagrade su Miranda Patručić, sarajevska novinarka koja je otkrila korupciju u Azerbajdžanu i Uzbekistanu, dok je druga dobitnica Carmen Aristegui, jedna od najpoznatijih novinarki u Meksiku. 

– Iznimna je čast i privilegija biti dobitnik ovako velikog i značajnog priznanja. Ponosna sam što sam kao novinar iz male zemlje poput Bosne i Hercegovine svojim radom uspjela promijeniti svijet na bolje – rekla je za NAP Miranda Patručić, koja se trenutno nalazi u New Yorku.

Predsjendik ICFJ Joyce Barnathan je rekao: “Ove novinarke su se istakle po svojoj prodornosti u izvještavanju”.
Patručić, urednica i vodeća novinarka za organizirani kriminal i sa sjedištem u Sarajevu u Projektu izvještavanja o kriminalu i korupciji (OCCRP), odigrala je ključnu ulogu u otkrićima koja su potaknula istrage nacionalnih vlada širom Evrope i središnje Azije. Radom na projektu „Panama papers“, ona je pomogla razotkrivanju mreže tajnih firmi u off-shore finansijskim utočištima, namijenjenim za skrivanje bogatstva azerbajdžanskog predsjednika Ilham Aliyeva i njegove obitelji. 

Njezino istraživanje plaćanja od strane dvaju europskih telekomunikacijskih kompanija Gulnari Karimovoj, najstarijoj kćerki predsjednika Uzbekistana dovelo je do kaznenih istraga. Jedan od izvještaja Mirande Petručić govorio je o nekim liderima u Crnoj Gori koji su iskorištavali glavnu banku u zemlji za ličnu dobit. 

Prestižni žiri odabrao je pobjednice, koji će primiti nagradu 14. novembra na godišnjem skupu Međunarodnog centra za novinare (ICFJ) u Washingtonu, piše NAP. 

nap.ba

Podijelite članak