Sarajevski aerodrom vraća se na nivo od prije pandemije

aerodrom 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Sarajevski aerodrom u septembru je opslužio 99.950 putnika, što je samo 5,1 posto manje od rezultata iz 2019. godine, kada je dočekao 105.370 putnika.

Snažne performanse potaknuo je Wizz Air, koji je ovog ljeta otvorio bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kao i brojni bliskoistočni prijevoznici koji su pokrenuli nove rute i povećali frekvencije do grada. Jedna od novih linija na kojoj je nedavno obavljen i prvi let jeste Abu Dhabi – Sarajevo, a let je obavila kompanija Wizz Air Abu Dhabi, kompanija kćerka avioprijevoznika Wizz Aira.

ČITAJ JOŠ:  Yildirim: Iz Aleppa evakuirano skoro 40.000 civila

Sa sarajevskog aerodroma trenutno letove obavlja više od 20 aviokompanija (redovne i charter) koje povezuju Sarajevo sa preko 30 destinacija širom svijeta.

Tokom septembra Wizz Air je ponudio najviše mjesta iz Sarajeva, a slijede ga Turkish Airlines i Austrian Airlines. Najviše kapaciteta bilo je na raspolaganju od i do istanbulskog aerodroma Sabiha Gocken, zatim glavnog aerodroma u Istanbulu i Beča, piše Ex-Yu Aviation.

Tokom prva tri kvartala Aerodrom Sarajevo je dočekao 550.483 putnika, što je 40,4 posto manje u odnosu na isti period 2019. godine.

ČITAJ JOŠ:  Virusolog: Koronom će se zaraziti skoro svi nevakcinisani, a vakcinisani…

Prije početka pandemije Međunarodni aerodrom Sarajevo je pokrenuo mnoge investicione projekte koji su nastavljeni, a jedan od značajnijih je nova zgrada terminala. Radovi na proširenju, kako je ranije za Klix.ba kazao Alan Bajić, direktor Aerdoroma, trebali bi biti gotovi do kraja godine nakon čega slijedi tehnički prijem.

Nova zgrada prostire se na četiri etaže i 10.000 kvadratnih metara. Sadržavat će dvanaest prijavnih stolova, pet kapija i jedan zračni most.

On će biti povezan s postojećim terminalom kako bi formirao jedinstvenu funkcionalnu jedinicu s kapacitetom za prijevoz dva miliona putnika godišnje.

ČITAJ JOŠ:  Tešanj će zahvaljujući Koridoru 5C biti bliže Evropi

U narednim godinama aerodrom planira proširenje platforme, remont piste i izmještanje postojećih skladišta nafte.

GODISNJICA
MARKETING