AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

U proteklih sedam dana inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršili su ukupno 801 inspekcijski nadzor na području svih devet općina te radi utvrđenih nepravilnosti donijeli 184 rješenja sa korektivnim mjerama, te izdali 55 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 140.500 KM.
Nadzori su vršeni u ugostiteljskim objektima, pekarama, trgovinama, kladionicama, šalterskim službama banaka, pošti i drugih naplatnih mjesta komunalnih usluga, kod upravitelja, i zdravstvenih ustanova.

Utvrđeni nedostaci su se odnosili na nepravilno ili nenošenje maski, nedostatak dezinfekcionog sredstva i istaknutih preporuka i oznaka o dezinfekciji i čišćenju, nedostatak dezobarijere, kao i prekobrojnost kupaca.
“Važno je napomenuti, da su zbog pogoršanja epidemiološke situacije, od početka marta, kantonalni sanitarni inspektori, ulažući maksimalne napare i uz angažman svih raspoloživih kapaciteta, pored ostalih subjekata nadzora, samo u vozilima javnog gradskog prijevoza oba prijevoznika (autobusi, tramvaji, minibus, trolejbusi) izvršili ukupno 367 inspekcijskih nadzora”, rekli su iz KUIP-a za Klix.ba.
Radi utvrđenih nepravilnosti inspektori su najprije izdavali rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti, međutim nakon izdate 171 upravne mjere, koje se nisu ispoštovale i provele u ostavljenom roku, započeto je i sa represivnim mjerama.
Tokom mjeseca marta na navedene okolnosti su izdata 52 prekršajna naloga u ukupnom novčanom iznosu od 91.000,00 KM (34 prekršajna naloga/59.500 KM KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo i 18 prekršajnih naloga/31.500 KM Centrotrans d.d. Sarajevo).
Utvrđene nepravilnosti, radi kojih su inspektori djelovali represivnim mjerama su: prekobrojnost putnika u vozilima javnog prevoza, kršenje propisane fizičke distance između putnika, a osim toga nije obezbijeđeno ni prisustvo Covid redara u vozilima.
“Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo poduzela je sve radnje i mjere u cilju adekvatnog odgovora epidemiološkoj situaciji usljed pandemije izazvane koronavirusom, te sanitarni inspektori, raspoređeni u dvije smjene, svakodnevno vrše nadzore na terenu (uključujući i dane vikenda) kod svih subjekata uključujući i vozila javnog gradskog prijevoza”, saopćeno je.
U nadzorima koji se odnose na kontrolu poštivanja naredbi donesenih od strane kriznih štabova nadležnih ministarstava zdravstva, kao i zaključaka Vlade KS i Vlade FBiH, uz asistenciju policijski službenici MUP-a KS, inspektori kontrolišu postupanje subjekta nadzora u skladu sa donesenim preporukama Zavoda za javno zdrastvo FBiH u kontekstu Covid-19, kao i člana 3. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
“Na kraju ističemo da Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS crpi sva pravna sredstva, od stalnog prisustva na terenu, izricanja preventivno-korektivnih mjera i konačno represivnih mjera, čiji je isključivi cilj da subjekti nadzora osiguraju uspostavljanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera od strane kriznih štabova, kako bi se njihovom adekvatnom primjenom spriječilo dalje širenje infekcije, koja je u KS u punom jeku”, dodali su.
U KUIP-u je trenutno 41 uposlenik spriječen za rad, radi zaraze korona virusom, (17 pozitivnih, 24 izolacija), što znatno otežava rad inspekcijskim organima, koji od početka pandemije, uz zdravstvene radnike i policijske službenike, obavljajući poslove iz svoje nadležnosti, ulažu maksimane napore na kontroli provedbe i uspostavljanja donesenih mjera na terenu .