Sarajevski vrtići će staviti ključ u bravu? / Do kraja novembra će 140 uposlenika ostati bez ugovora, Vlada KS još uvijek ne reaguje

Screenshot 5 18
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ukoliko Vlada KS-a što prije ne odobri JU Djeca Sarajeva raspisivanje konkursa za prijem radnika, ova ustanova mogla bi ostati bez 144 zaposlenih u vrtićima kojima ističe ugovor o radu. Tvrdi ovo Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a, koji je Edinu Forti, premijeru KS-a, uputio hitan zahtjev za davanje saglasnosti Vlade KS-a za neometan rad JU Djeca Sarajeva.

Loša praksa

– Od 144 radnika, oko 90 ih radi duže vrijeme na određen period. U tri nova vrtića Vjeverica, “Umihana Čuvidina” i Bulbul po saglasnosti resornog ministarstva i Vlade KS-a su zaposleni novi radnici. JU Djeca Sarajeva se nekoliko puta obraćala resornom ministarstvu zahtjevom za davanje saglasnosti za raspisivanje konkursa za prijem radnika, kako bi se riješio problem angažmana radnika, ali saglasnost nije dobila. Dugogodišnja i loša praksa je da se radnicima na osnovu saglasnosti Upravnog odbora JU Djeca Sarajeva produžavaju ugovori o radu. Podržavamo stav aktuelnog Upravnog odbora i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove – inspekcija rada da je potrebno raspisivati javne konkurse za prijem radnika, a ne da se radnicima ugovori o radu produžavaju i periodično prekidaju. Krajem oktobra za 90 radnika ističe ugovor o radu, a krajem novembra za još 50 radnika. Dakle, imamo alarmantnu situaciju, ističe Sivro.

Od Vlade KS-a traže da se odmah donesu tri odluke, i to prvo odluka kojom se JU Djeca Sarajeva daje saglasnost za raspisivanje javnog konkursa za 140 radnih mjesta (100 na neodređeno, a 40 na određeno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci).

– Tražimo i da se u skladu sa Kolektivnim ugovorom JU Djeca Sarajeva da saglasnost angažmana 140 radnika na određeno vrijeme do okončanja konkursne procedure, a najduže do 90 dana i da se u skladu sa Kolektivnim ugovorom daje saglasnost za angažman radnika do povratka radnika sa bolovanja, porodiljskih odsustava i sl, a najduže do 90 dana. Zahtijevamo hitnu sjednicu Vlade KS-a kako bi se riješio ovaj problem, izjavio je Sivro.

Ko se češlja?

Za sada se o ovom problemu nije oglasio premijer Forto, a ni Naida Hota-Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja.

– To je ona poznata situacija – selo gori, a baba se češlja, u ovom slučaju češljaju se njih dvoje – premijer i ministrica. On je na putu, van BiH, a ministrica se bavi zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju koji bi trebao biti brzo usvojen. Njoj je to u fokusu, a o problemima u JU Djeca Sarajeva ni riječi. Ministrica mora znati da 310 zaposlenih ne može obavljati posao koji je predviđen za 450 ljudi, to je nemoguće. Ukoliko se ne uozbilje, Upravni odbor JU Djeca Sarajeva će iduće sedmice organizovati štrajk upozorenja, izjavio je Sivro.

GODISNJICA
MARKETING